Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom velika šansa za srpsku ekonomiju

Bez autora
Jun 18 2024

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izrazio je danas uverenje da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, koji stupa na snagu 1. jula, doprineti tome da se iskoriste svi potencijali koje pruža povlašćeni pristup ogromnom kineskom tržištu.

Momirović je u Privrednoj komori Srbije, gde su privrednicima predstavljeni potencijali ovog sporazuma, rekao da je slobodna trgovina donela velike benefite našoj ekonomiji, generišući nova radna mesta i otvarajući šanse za ponovnu reindustrijalizaciju Srbije.

On je ukazao na to da se izvoz srpskih kompanija u 2023. godini povećao više od 300 odsto u odnosu na 2012. godinu, dok je uvoz rastao znatno sporije od izvoza, što je doprinelo značajnom rastu pokrivenosti uvoza izvozom i poboljšanju spoljnotrgovinskog bilansa za skoro 60 odsto.

Zahvaljujući mreži sporazuma koji su do sada zaključeni sa partnerima poput EU, CEFTA, Euroazijske unije, Turske, EFTA i Velike Britanije, Srbija je imala slobodan pristup tržištima od 800 miliona stanovnika, a sada, kada na snagu stupi sporazum sa Kinom, imaćemo slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju veću od 2,2 milijarde ljudi, naglasio je ministar.

Prema njegovoj oceni, ovo će imati snažan uticaj kako na velike kompanije, tako i na mala i srednja preduzeća, jer dobijaju priliku za poslovanje na jednom ogromnom tržištu kakvo je Kina.

Momirović je iskazao zahvalnost predstavnicima ministarstava koji su radili na pomenutom sporazumu i pozdravio posvećenost srpskih privrednika unapređenju ekonomskog razvoja Srbije.

U Privrednoj komori Srbije privrednicima i zainteresovanoj javnosti predstavljen je i deo sajta Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, gde će od danas, u sekciji „Sporazumi o slobodnoj trgoviniˮ, biti dostupni svi podaci o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik