EPS planira strujni udar

Bez autora
May 19 2010

Sa postojećom cenom struje od pet evrocenti po kilovat- satu ozbiljno mogu biti ugrožene planirane investicije od devet milijardi evra u velike energetske projekte, a aktuelni pad dinara dodatno otežava ulaganja.Čak 3,4 milijarde treba da obezbedi sam EPS, ali će to biti moguće samo ako se cena struje bude povećavala u skladu sa planom kompanije. Planom EPS predviđeno je da se cena kilovat-sata sa sadašnjih pet evrocenti poveća na osam evrocenti u 2012. godini, a da 2015. godine bude između devet i 10 evrocenti.

EPS planira strujni udarSa postojećom cenom struje od pet evrocenti po kilovat- satu ozbiljno mogu biti ugrožene planirane investicije od devet milijardi evra u velike energetske projekte, a aktuelni pad dinara dodatno otežava ulaganja - objasnio je u sredu Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije na četvrtoj godišnjoj energetskoj konferenciji “Ekonomist media grupe”.

Marković je objasnio da čak 3,4 milijarde treba da obezbedi sam EPS, ali da će to biti moguće samo ako se cena struje bude povećavala u skladu sa planom kompanije.

- Planom EPS predviđeno je da se cena kilovat-sata sa sadašnjih pet evrocenti poveća na osam evrocenti u 2012. godini, a da 2015. godine bude između devet i 10 evrocenti - naglasio je direktor EPS.

Ministar energetike Petar Škundrić je najavio da bi za dva meseca trebalo da budu završeni tenderi za dve TE, ukupne snage 1.400 megavata. U drugoj polovini juna trebalo bi da bude potpisan komercijalni ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju termoelektrane od 350 megavata i novog kopa u Kostolcu.

Nuklearka na čekanju

Srbija razmatra ponudu Bugarske da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane “Belene” i to bi bilo u interesu zemlje, regiona i Evropske unije - objasnio je Škundrić napominjujući da je sa partnerima u Kini razgovarao o mogućoj finansijskoj kreditnoj podršci za učešće u izgradnji te nuklearke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik