Moguće povećanje jednih, a smanjenje drugih akciza

Bez autora
Jun 16 2010

Vladina radna grupa razmatra predlog da se povećaju akcize na tečni naftni gas i jednu vrstu dizel goriva, a da se smanji akciza na motorni benzin. Rad na takvom predlogu zahteva opreznost, zbog efekata koje će imati na budžet u dužem periodu.O predlogu radne grupe izjasniće se Ministarstvo finansija i jasno je da će, u slučaju da se smanje neke akcize, prihodi budžeta morati da se nadomeste na drugoj strani. Niko nije u načelu protiv smanjenja akciza, ali ukupni prihodi budžeta moraju da ostanu isti, tačnije onakvi kakvi su planirani Zakonom o budžetu za ovu godinu. Treba imati u vidu i to da je akcizna politika dogovorena sa Međunarodnim monetarnom fondom (MMF), kome treba objasniti razloge za donošenje takve odluke.

Moguće povećanje jednih, a smanjenje drugih akcizaVladina radna grupa razmatra predlog da se povećaju akcize na tečni naftni gas i jednu vrstu dizel goriva, a da se smanji akciza na motorni benzin, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković.

Vladina radna grupa razmatra predlog da se povećaju akcize na tečni naftni gas i jednu vrstu dizel goriva, a da se smanji akciza na motorni benzin, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković.

Kako je rekao, rad na takvom predlogu zahteva opreznost, zbog efekata koje će imati na budžet u dužem periodu.

- O predlogu radne grupe izjasniće se Ministarstvo finansija i jasno je da će, u slučaju da se smanje neke akcize, prihodi budžeta morati da se nadomeste na drugoj strani. Niko nije u načelu protiv smanjenja akciza, ali ukupni prihodi budžeta moraju da ostanu isti, tačnije onakvi kakvi su planirani Zakonom o budžetu za ovu godinu - kazao je on i dodao da treba imati u vidu i to da je akcizna politika dogovorena sa Međunarodnim monetarnom fondom (MMF), kome treba objasniti razloge za donošenje takve odluke.

- Naša preporuka je da se svakoj promeni priđe oprezno. Ono što nedostaje tom predlogu je procena o posledicama koje će na duže staze imati povećanje cena jedne vrste goriva u odnosu na drugu - naglasio je Đoković.

Kako je rekao, akcize na gorivo, koje su utvrđene još prošle godine, nisu previsoke, što se može videti kada se uporede sa visinom akciza u EU, ali i u okruženju, i na visoku cenu goriva utiču i drugi faktori.

- Akciza na gorivo je potrebna da bi se ispunjavale funkcije republičkog budžeta. Oko 20 odsto tog prihoda ide za održavanje puteva - naveo je on i podsetio da se ostatak novca usmerava na ispunjavanje drugih funkcija države, od kojih korist imaju svi građani.

- Čim Radna grupa izađe sa konačnim stavom, Ministarstvo finansija saopštiće jasan stav gde su problemi sa tom inicijativom. Pozdravljamo inicijative, jer je to kompenzatorni mehanizam, smanjite jednu akcizu, a povećate drugu, to daje neto efekat nula, ali dovodi do određene distorzije čije efekte ne znamo - rekao je Đoković i dodao da je Ministarstvo finansija u krajnjoj instanci ono koje je nadležno da predlaže i vodi akciznu politiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik