Penzije čekaju formulu za obračun

Bez autora
May 05 2010

Penzije će se od 1. aprila 2011. godine usklađivati sa kretanjem zarada u javnom sektoru. Ostalo je da se do dolaska misije MMF u Beograd polovinom maja definiše šta je javni sektor, čije će plate biti uzete kao etalon za meru na osnovu kojih će se usklađivati penzije.Taj zadatak dobila su resorna ministarstva. Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja završena je na vreme. Učinjeno je ocenjeno najvišim ocenama i od MMF -a i Svetske banke, a način usklađivanja penzija dogovoren je prilikom prethodne posete delegacije MMF-a Beogradu.

Penzije čekaju formulu za obračunPenzije će se od 1. aprila 2011. godine usklađivati sa kretanjem zarada u javnom sektoru.

Ostalo je da se do dolaska misije MMF u Beograd polovinom maja definiše šta je javni sektor, čije će plate biti uzete kao etalon za meru na osnovu kojih će se usklađivati penzije. Taj zadatak dobila su resorna ministarstva, potvrdio je za „Politiku” dr Jovan Krkobabić, potpredsednik vlade.

Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja završena je na vreme. Učinjeno je ocenjeno najvišim ocenama i od MMF -a i Svetske banke, a način usklađivanja penzija dogovoren je prilikom prethodne posete delegacije MMF-a Beogradu, pojasnio je Krkobabić.

U kojoj će meri, međutim, penzije od aprila naredne godine, kada bi posle 18 meseci prvi put trebalo da budu odmrznute, pratiti rast zarada i kako će izgledati nova formula za obračun prinadležnosti niko od nadležnih pre razgovora s misijom MMF, ne može da kaže.

Upravo je to „Politici” potvrdio i Jurij Bajec, savetnik premijera Srbije, pojasnivši da se još čeka na definisanje šta čini javni sektor – da li i sva javna preduzeća ili samo plate u državnoj upravi. To mora da se definiše što pre, jer je indeksacija penzija ključni deo reforme penzijskog sistema s kojom mora da se izađe pred MMF.

Upitan šta će za penzionere značiti usklađivanje penzija sa zaradama u javnom sektoru i nije li za njih bolje da su se penzije usklađivale s rastom zarada u privredi, Miladin Kovačević, zamenik direktora Zavoda za statistiku, pojašnjava da će ovo sigurno biti bolje nego da se penzije usklađuju samo s rastom troškova života, tako da najstariji neće biti oštećeni.

On kaže da javni sektor, osim zarada u državnoj upravi, obuhvata i javna preduzeća, ali ne sva, naglasivši da je to MMF jasno precizirano svojim memorandumom prilikom treće revizije aranžmana.

Na pitanje, kako će vlada kontrolisati zarade, primera radi, u EPS-u, Kovačević kaže da su pod kontrolom administracija, obrazovanje i zdravstvo, dakle ceo budžetski sektor, dodajući da nema limita do kog plate u javnom sektoru mogu da rastu, ali samo u skladu s rastom privrede, a ne zbog prodaje Telekoma.

Rajko Kosanović, član Radne grupe za reformu PIO sistema, kaže da za sada nema konačnog stava radne grupe po pitanju indeksacije penzija te da je formula za obračun penzija počev od aprila 2011. godine još otvoreno pitanje. Izvesno je da je predložen drugačiji pristup, da se penzije usklađuju sa kretanjem zarada u javnom sektoru tokom ograničenog vremenskog perioda od 18 meseci, da bi se od 2012. prešlo na CPI indeksaciju (indeks potrošačkih cena): Na to je MMF tokom prethodne posete bi skeptičan, jer se takva formula retko koristi u drugim zemljama, jer sa sobom nosi rizik za stabilnost budžeta.

Ne treba zaboraviti ni stav Alberta Jegera, šefa Misije MMF-a u Srbiji koji je doslovce rekao da „predviđa tehničke poteškoće u kreiranju formule za indeksaciju koja će povezati penzije i zarade u javnom sektoru. Zato je dogovoreno da se ovo teško pitanje ponovo razmotri u maju mesecu.”

Upitan koliko je zaposlenih u ovom javnom sektoru s čijim bi se zaradama usklađivale penzije, Kosanović kaže da prema raspoloživim podacima ima oko 436.000. On očekuje da će se rast zarada u javnom sektoru pratiti na osnovu ukupne mase plata. Bilo kako, kaže Kosanović, u reformi penzijskog sistema mora se naći zaštitna klauzula prema kojoj najniže penzije ne smeju pasti ispod 25 odsto prosečne zarade, a prosečene penzije ispod 60 odsto od prosečne plate.

U ovom času izvesno je jedino da će se prinadležnosti ubuduće usklađivati dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

Milan Nenadić, član Upravnog odbora Fonda PIO i predsednik Saveza penzionera Vojvodine kaže da usklađivanje penzija s rastom zarada u javno sektoru sigurno neće biti dobro za penzionere, te da bi one trebalo da prate rast svih plata u Srbiji.

U ovom času prosečna penzija penzionera Fonda PIO zaposlenih iznosi 21.710 dinara i po novom obračunu zarada u prosečnoj plati učestvuju sa oko 64,9 odsto, dok bi po staroj računici taj procenat bio oko 57,6 odsto, što je ispod zakonom dozvoljenog minimuma.

Kada je reč o penzijama svih penzionera u Srbiji prosečan iznos na čeku je još manji – oko 19.870 dinara. Po tom osnovu prosečna penzija u prosečnoj zaradi po starom obračunu učestvuju s 52,5, a po novom s 59,2 procenata zaključuje Nenadić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik