Turističke vize za SAD od danas na 10 godina

Bez autora
May 20 2010

Rok važenja viza za građane Srbije koji turistički ili poslovno putuju u SAD od danas se produžava sa tri na deset godina. To je maksimalni period na koji se građanima jedne zemlje u svetu mogu izdati američke vize i znači da posetioci koji u SAD odlaze turistički i poslovno treba da posete ambasadu samo jednom u 10 godina kako bi obnovili važnost svoje vize.Ova odluka predstavlja prekretnicu u odnosima SAD i Srbije. Uvođenje viza na 10 godina, sa mogućnošću više ulazaka, doprineće unapređenju poslovanja između srpskih i američkih firmi...

Turističke vize za SAD od danas na 10 godinaRok važenja viza za građane Srbije koji turistički ili poslovno putuju u SAD od danas se produžava sa tri na deset godina, izjavila je ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik.

To je maksimalni period na koji se građanima jedne zemlje u svetu mogu izdati američke vize i znači da posetioci koji u SAD odlaze turistički i poslovno treba da posete ambasadu samo jednom u 10 godina kako bi obnovili važnost svoje vize.

"Ova odluka predstavlja prekretnicu u odnosima SAD i Srbije i simbol našeg sve dubljeg prijateljstva. Nadam se da će uvođenje viza na 10 godina, sa mogućnošću više ulazaka, doprineti unapređenju poslovanja između srpskih i američkih firmi i da će više srpskih turista uključiti SAD u svoje planove putovanja", istakla je Vorlik na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Beogradu.

Ona je dodala da je ta odluka američke administracije "opipljiv dokaz vere SAD u to da će se odnosi Sjedinjenih Država i Srbije nastaviti u budućnosti i da će biti veoma plodonosni".

Generalni konzul američke ambasade u Beogradu Piter Marilijano precizirao je da će se na 10 godina izdavati samo vize u kategorijama B1 i B2 koje se odnose na kratkotrajne turističke i poslovne posete, dok će važenje svih ostalih viza ostati nepromenjeno.

Kako je dodao, na tri godine će se i dalje izdavati vize za studente, za članove posada brodova, kao i novinare, između ostalih.

Srpski državljani koji poseduju važeće američke vize mogu da nastave da ih koriste do njihovog isteka.

Sledeći korak koji SAD mogu učiniti prema nekoj zemlji kada se radi o viznoj politici, kako je rekao jedan službenik ambasade, jeste ukidanje viza a trenutno na Balkanu jedino građani Slovenije mogu putovati u Ameriku bez istih.

Ona je podsetila na snažnu podršku SAD punim evroatlantskim integracijama Srbije i celog zapadnog Balkana, što je poruka koju je srpskim vlastima preneo i američki potpredsednik Džozef Bajden tokom posete Srbiji. "Mi vidimo da je Srbija privržena tom cilju (ulazak u EU)", dodala je.

"Tokom prošle godine došlo je do značajnog napretka u odnosima naše dve zemlje. Naša saradnja obuhvata veoma širok sprektar oblasti - od ekonomije, bezbednosti, sprovođenja zakona, do kulture, a naši programi pomoći uglavnom su usredsređeni na podršku reformama koje su Srbiji neophodne na putu u EU", poručila je Vorlik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik