Uskoro dogovor sa "Gaspromom"

Bez autora
Jun 13 2010

Detalji zajedničkih poslova "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma" biće precizirani 17. juna na Ekonomskom forumu u San Peterburgu. Tada bi trebalo da se razgovara i o dolasku "Gasprombanke" na srpsko tržište i osnivanju zajedničke osiguravajuće kompanije "Srbijagasa" i "Sogasa", ćerke-firme kompanije "Gasprom".Dogovoreno je da se pre Foruma u San Peterburgu ne iznose detalji poslova. Bajatović je u Kanu sa predsednikom Uprave "Gasproma" Aleksejem Milerom razgovarao o realizaciji projekta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i izgradnji gasovoda Južni tok.

Uskoro dogovor sa "Gaspromom"Detalji zajedničkih poslova "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma" biće precizirani 17. juna na Ekonomskom forumu u San Peterburgu, rekao generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio je da će detelji zajedničkih poslova te državne kompanije i ruskog "Gasproma" biti precizirani 17. juna na Ekonomskom forumu u San Peterburgu.

Tada bi trebalo da se razgovara i o dolasku "Gasprombanke" na srpsko tržište i osnivanju zajedničke osiguravajuće kompanije "Srbijagasa" i "Sogasa", ćerke-firme kompanije "Gasprom", rekao je Bajatović u Kanu, gde prisustvuje zasedanju Evropskog biznis kongresa.

Kako je istakao direktor srpske gasne kompanije, "dogovoreno je da se pre Foruma u San Peterburgu ne iznose detalji poslova".

Bajatović je naveo je da je u Kanu sa predsednikom Uprave "Gasproma" Aleksejem Milerom razgovarao o realizaciji projekta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i izgradnji gasovoda Južni tok.

"Srbijagas" i "Gasprom" su formirali zajedničko preduzeće za skladište gasa u Banatskom Dvoru, ali ta firma još nije preuzela upravljanje skladištem. U zajedičkoj kompaniji "Gasprom" ima 51 odsto vlasništva.

Prema ranijim infomacijama, dolazak "Gasprom banke" i "Sogasa" na srpsko tržište povezivan je sa finansiranjem izgradnje dela Južnog toka kroz Srbiju.

Ruska državna kompanija "Gasprom" je u Srbiji, preko ćerke-firme "Gaspromnjefta" vlasnik i većinskog udela od 51 odsto u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Investicije od 20 milijardi evra

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat "Gasproma" i italijanskog "Enija", trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Međudržavni sporazumi o izgradnji Južnog toka potpisani su sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, sa kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra.

Javno preduzeće "Srbijagas" u četvrtak se učlanilo u Evropski biznis kongres na, kako je Bajatović istakao, poziv šefa Uprave "Gasproma" Alekseja Milera, koji je predsednik te organizacije.

Evropski biznis kongres je nevladina neprofitna organizacija, osnovana 1997. godine u Bonu u Nemačkoj. Cilj te organizacije je razvoj ekonomske saradnje u zemljama OSCE, a ima 117 kompanija članica iz 23 države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik