Akcija(šenje) usred leta

Bez autora
Jul 05 2010

Tačan datum prvog trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije još nije preciziran, ali male su šanse da bilo šta počne do kraja jula. NIS još čeka obaveštenje iz Centralnog registra, a zbog obima podataka i čak 4,8 miliona akcionara procedura je duža nego inače. Tek po obaveštenju iz Centralnog registra, NIS će podneti zahtev Beogradskoj berzi za prijem akcija na A listing. Rok izlaska kompanije na Berzu ne zavisi isključivo od nas, jer NIS ne može da utiče na procese za koje su odgovorni državni organi Srbije. Sve informacije o izlasku na berzu i daljim koracima građani mogu da nađu na sajtu kompanije. Cena akcije je ono što najviše zanima građane, a nominalna vrednost je 500 dinara po akciji. Svaki od 4,8 miliona građana dobio je paket od pet akcija NIS, ukupne vrednosti 2.500 dinara. Berzanski stručnjaci ne žele da se utrkuju oko prognoziranja cene na prvom trgovanju, ali veoma su male šanse da dođe do dramatičnog skoka vrednosti.

Akcija(šenje) usred letaTačan datum prvog trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije još nije preciziran, ali male su šanse da bilo šta počne do kraja jula.

NIS još čeka obaveštenje iz Centralnog registra, a zbog obima podataka i čak 4,8 miliona akcionara procedura je duža nego inače.

- Tek po obaveštenju iz Centralnog registra, NIS će podneti zahtev Beogradskoj berzi za prijem akcija na A listing - kažu u NIS.

- Rok izlaska kompanije na Berzu ne zavisi isključivo od nas, jer NIS ne može da utiče na procese za koje su odgovorni državni organi Srbije. Sve informacije o izlasku na berzu i daljim koracima građani mogu da nađu na sajtu kompanije.

Cena akcije je ono što najviše zanima građane, a nominalna vrednost je 500 dinara po akciji. Svaki od 4,8 miliona građana dobio je paket od pet akcija NIS, ukupne vrednosti 2.500 dinara. Berzanski stručnjaci ne žele da se utrkuju oko prognoziranja cene na prvom trgovanju, ali veoma su male šanse da dođe do dramatičnog skoka vrednosti.

U NIS kažu da će u potpunosti ispunjavati uslove iz kupoprodajnog ugovora, prema kojem su obavezni da do februara 2011. godine daju ponudu za otkup akcija manjinskih akcionara. Minimalna cena ne može biti manja od one po kojoj ih je “Gaspromnjeft” platio, odnosno 4,8 evra.

U Vladi Srbije su se dogovorili i da će prvo trgovanje akcijama NIS biti besplatno na šalterima pošta. Biće dovoljno da građanin na bilo koji šalter pošte donese samo važeću ličnu kartu i nije neophodna potvrda o vlasništvu za pet akcija NIS, koja je deljena zimus. Na šalteru u pošti biće okačena prosečna cena akcija prethodnog dana na zatvaranju trgovanja. Kako nam je objašnjeno u Agenciji za privatizaciju, to će izgledati kao kursna lista za kotiranje deviza.

Procedura jednostavna

Na samom šalteru procedura je veoma jednostavna. Službenik proverava matični broj, stanje akcija i štampa ugovor.

Slede formalna pitanja, kao kod brokera o broju akcija koje se prodaju i po kojoj minimalnoj ceni. Službenik će pitati građanina i za račun u banci na koji će mu biti uplaćen novac od prodaje.

- Potom se potpisuje nalog za prodaju, a u slučaju da se nalog za prodaju akcija ne realizuje, građanin će moći da opozove nalog i da novi sa drugom minimalnom cenom - objašnjeno nam je u Agenciji za privatizaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik