Akcije NIS-a na berzi najkasnije od 1. avgusta

Bez autora
Jul 02 2010

Trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi počeće tokom jula ili najkasnije 1. avgusta. Zbog velikog broja akcionara i komplikovanosti procedure, potrebno je obaviti dosta pripremnih radnji da bi proces bio besplatan i jednostavan za građane. Kompanija je ispunila sve obaveze u vezi sa pripremom za izlazak na Beogradsku berzu. Sada se samo očekuje odluka Centralnog registra, posle koje će NIS odmah podneti zahtev Berzi za prijem akcija na Listing A. Rok izlaska kompanije na berzu ne zavisi isključivo od te kompanije, jer ona ne može da utiče na procese i deo posla za koji su odgovorni državni organi. Tokom priprema za izlazak na berzu, kompanija je strogo radila u skladu sa promenama Zakona o raspodeli besplatnih akcija, koje je iniciralo Ministarstvo ekonomije. U skladu sa tim, NIS je bio dužan da se transformiše u otvoreno akcionarno društvo. Odluku o transformaciji usvojila je Skupština akcionara 21. juna, a na osnovu zahteva kompanije, 23. juna su te promene registrovane u Agenciji za privredne registre.

Akcije NIS-a na berzi najkasnije od 1. avgustaTrgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi počeće tokom jula ili najkasnije 1. avgusta, rečeno je u Ministarstvu ekonomije.

Zbog velikog broja akcionara i komplikovanosti procedure, potrebno je obaviti dosta pripremnih radnji da bi proces bio besplatan i jednostavan za građane, objašnjavaju u ministarstvu.

U NIS-u kažu da je kompanija ispunila sve obaveze u vezi sa pripremom za izlazak na Beogradsku berzu. Sada se samo očekuje odluka Centralnog registra, posle koje će NIS odmah podneti zahtev Berzi za prijem akcija na Listing A, rečeno je Tanjugu u toj kompaniji.

Rok izlaska kompanije na berzu, kako tvrde u NIS-u, ne zavisi isključivo od te kompanije, jer ona ne može da utiče na procese i deo posla za koji su odgovorni državni organi.

U NIS-u navode da je tokom priprema za izlazak na berzu, kompanija strogo radila u skladu sa promenama Zakona o raspodeli besplatnih akcija, koje je iniciralo Ministarstvo ekonomije.

U skladu sa tim, NIS je bio dužan da se transformiše u otvoreno akcionarno društvo. Odluku o transformaciji usvojila je Skupština akcionara 21. juna, a na osnovu zahteva kompanije, 23. juna su te promene registrovane u Agenciji za privredne registre.

Korporativni agent NIS-a, Vojvođanska banka, dostavila je 23. juna Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti zahtev za registraciju promena u vezi sa pretvaranjem NIS-a u otvoreno akcionarsko društvo, što predstavlja obaveznu proceduru za uključenje akcija kompanije u trgovinu na Beogradskoj berzi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik