Dionice tvrtke Relax počele kotirati na Ljubljanskoj burzi

Bez autora
Jun 06 2024

Dionice tvrtke Relax, koja se bavi organizacijom turističkih putovanja, danas su počele uvrštene u standardnu kotaciju Ljubljanske burze.

Izlaskom na burzu tvrtka prije svega želi osigurati novi izvor financiranja i povećati kredibilitet, a Ljubljanska burza se nada da će taj potez potaknuti još neku tvrtku.

U standardnoj kotaciji uvršteno je 125.195 dionica društva Relax s oznakom RELR, početna cijena bila je 105 eura.

Kako je prilikom izlaska dionice na burzu naglasila predsjednica uprave Karmen Kosec, u budućnosti prvenstveno žele sigurniji izvor financiranja, a vjeruju i da će kao javna tvrtka biti vjerodostojniji. partner na tržištu.

"Vrijednost dionice je formirana, očekujem da će investitori prepoznati dobro ulaganje", naglasila je Kosec, dodavši da je Relax prva i trenutno jedina tvrtka u Sloveniji registrirana za agencijski turizam, čije dionice kotiraju na burzi.

Ulazak Relaxa na burzu pozdravio je predsjednik uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec. Kako je rekao, ovo je hrabar potez s mnogo pozitivnih učinaka. Ipavec se nada da će izlazak Relaxovih dionica na burzu biti primjer i drugim tvrtkama. Prema njegovim riječima, Relax je prva privatna tvrtka nakon 15 godina koja je sama odlučila ući na burzu, a ne zbog nekakve privatizacije.

Dravogradsko poduzeće za izlazak na Ljubljansku burzu počelo se pripremati još prošle godine. I prije statusne transformacije iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo proveli su otkup poslovnih udjela, a svim zaposlenicima ponudili su otkup udjela.

Najveći vlasnik Relaxa, s oko 28 posto, osnivač je tvrtke Alojz Gostenčnik, koji je ujedno i zamjenik predsjednice uprave Kosec. Potonja posjeduje nešto manje od 18 posto kapitala tvrtke. Nepunu desetinu ima Mojca Gostenčnik, dok manje od devet posto ima ravnatelj i stručni voditelj autoškole Branko Kremzer. Direktorica računovodstva i financija Monika Kelenberger Potnik je među pet najvećih vlasnika s dobrih osam posto tvrtke. Nakon prošlogodišnje podjele ostalo je 4,9 posto vlastitih dionica, a prije 30 posto. Trenutno ima ukupno 17 dioničara.

U Relax grupi su tvrtke Relax Turizem, Relax Turizam Zagreb, Relax Trans koja ima autoškolu, Top 50 koja se bavi turizmom i iznajmljivanjem nekretnina, Adriatic Holidays sa sjedištem u Nizozemskoj koja se bavi turizmom i trenutno je u mirovanju. , u većinskom vlasništvu su i tvrtke Relax Adriatic Brno i Relax International Beograd. Matična tvrtka Relax bavi se iznajmljivanjem vlastitih nekretnina.

Poslovni sustav Relax je 2023. godinu, prema riječima uprave, završio s približno 40 milijuna eura prihoda. Kosec je rekao da su se dobro oporavili nakon pandemije Covida-19 2019. godine, bilježeći rast prometa od oko 20 posto. I ovogodišnje poslovanje obećava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik