Rast prometa i indeksa na nedeljnom nivou

Bez autora
Jun 25 2010

Na Beogradskoj berzi je tokom nedelje realizovan ukupan promet od 487,7 miliona dinara, odnosno 4,7 miliona evra, što je, u poređenju sa prometom ostvarenim u prethodnoj nedelji, za oko 88 odsto viša vrednost. Promet je realizovan kroz 1.165 transakcija. Posmatrano po danima, najveći promet ostvaren je u sredu 23. juna u vrednosti od 203,8 miliona dinara. Sa druge strane, najniža vrednost prometa ostvarena je dan ranije, kada je realizovan promet od skromnih 22,5 miliona dinara. U strukturi ukupnog prometa dominatno učešće imale su akcije (91,44 odsto), dok je preostalih 8,56 odsto ostvareno u trgovanju obveznicama RS. Na listi najtrgovanijih akcija, izdvojila se Univerzal banka a.d. Beogard sa ukupnim prometom od 154,5 miliona dinara, što čini jednu trećinu ukupnog nedeljnog prometa ostvarenog na Berzi. Na drugom mestu, sa prometom od 96,7 miliona dinara našla se niška AIK banka a.d.

Rast prometa i indeksa na nedeljnom nivouNa Beogradskoj berzi je tokom nedelje realizovan ukupan promet od 487,7 miliona dinara, odnosno  4,7 miliona evra, što je, u poređenju sa prometom ostvarenim u prethodnoj nedelji, za oko 88 odsto viša vrednost. Promet je realizovan kroz 1.165 transakcija, saopštila je Berza.

Posmatrano po danima, najveći promet ostvaren je u sredu 23. juna u vrednosti od 203,8 miliona dinara. Sa druge strane, najniža vrednost prometa ostvarena je dan ranije, kada je realizovan promet od skromnih 22,5 miliona dinara. U strukturi ukupnog prometa dominatno učešće imale su akcije (91,44 odsto), dok je preostalih 8,56 odsto ostvareno u trgovanju obveznicama RS.

Na listi najtrgovanijih akcija, izdvojila se Univerzal banka a.d. Beogard sa ukupnim prometom od 154,5 miliona dinara, što čini jednu trećinu ukupnog nedeljnog prometa ostvarenog na Berzi. Na drugom mestu, sa prometom od 96,7 miliona dinara našla se niška AIK banka a.d.

Univerzal banka a.d. takođe predvodi listu akcija sa najvećim porastom cene. Njene akcije su tokom nedelje poskupele za 21,27 odsto. Na drugom mestu, sa „plusom“ od 12,30 odsto, našla se Privredna banka a.d. Beograd.

Najveći pad cene zabeležile su akcije kompanije Putevi iz Užica, koje su tokom nedelje pojeftinile za 17,73 odsto, dok se na drugom mestu liste akcija sa najvećom negativnom nedeljnom promenom cene, našla beogradska komapnija Velefarm a.d. čije su akcije umanjile vrednost za 14,52 odsto.

Indeksni pokazatelji Berze zabeležili su rast na nedeljnom nivou. Indeks koji opisuje kretanje najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi BELEX15 uvećao je vrednost za 2,87 odsto, i nedelju je završio na nivou od 639,85 indeksnih poena. Opšti indeks Berze BELEXline nedelju je završio na poziciji od 1.249,18 indeksnih poena, što je za 2,54 odsto viša vrednost u poređenju sa poslednjim trgovačkim danom prethodne nedelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik