Scorecard korporativnog upravljanja

Bez autora
Jun 25 2010

Početkom juna, Upravni odbor Berze usvojio je Scorecard korporativnog upravljanja za akcionarska društva u Srbiji. Ovaj dokument izradjen je u saradnji sa International Finance Corporation (IFC), a po uzoru na scorecard koji se koristi na Nemačkom tržištu kapitala. Scorecard predstavlja alat za vrednovanje prakse korporativnog upravljanja i kao takav široko je prihvaćen od strane finansijskih analitičara i investitora kao instrument analize prakse korporativnog upravljanja. Samim kompanijama ovaj uputnik pruža i dodatnu vrednost, omogućavajući im da kroz vrednovanje sopstvenih praksi detektuju i eventualne propuste i slabosti koje treba ispraviti i samim tim lakše odgovore na potencijalne nedostatke. Osnova za izradu Scorecard-a su zakonski i podzakonski propisi i zvanični kodeksi korporativnog upravljanja u Srbiji. Strukturu scorecard-a čine glavni kriterijumi koji odražavaju principe i preporuke najbolje prakse korporativnog upravljanja inkorporirane u nacionalno zakonodavstvo i kodekse korporativnog upravljanja Srbije...

Scorecard korporativnog upravljanja za akcionarska društva u SrbijiPočetkom juna, Upravni odbor Berze usvojio je Scorecard korporativnog upravljanja za akcionarska društva u Srbiji. Ovaj dokument  izradjen je u saradnji sa International Finance Corporation (IFC), a po uzoru na scorecard koji se koristi na Nemačkom tržištu kapitala, saopštila je Berza.

Scorecard predstavlja alat za vrednovanje prakse korporativnog upravljanja i kao takav široko je prihvaćen od strane finansijskih analitičara i investitora kao instrument analize prakse korporativnog upravljanja. Samim kompanijama ovaj uputnik pruža i dodatnu vrednost, omogućavajući im da kroz vrednovanje sopstvenih praksi detektuju i eventualne propuste i slabosti koje treba ispraviti i samim tim lakše odgovore na potencijalne nedostatke.

Osnova za izradu Scorecard-a su zakonski i podzakonski propisi i zvanični kodeksi korporativnog upravljanja u Srbiji. Strukturu scorecard-a čine glavni kriterijumi koji odražavaju principe i preporuke najbolje prakse korporativnog upravljanja inkorporirane u nacionalno zakonodavstvo i kodekse korporativnog upravljanja Srbije.

Kriterijumi su sistematizovani po oblastima, sa relevantnim setom pitanjima za svaku oblast, a svaki od kriterijuma, odnosno pitanja u okviru njih, nosi svoj težinski faktor u konačnoj oceni. Sumiranjem ocena iz svih oblasti dobija se ukupna ocena, koja treba da ponudi sliku stanja primene nacionalnih kodeksa korporativnog upravljanja kroz prizmu dobrih praksi korporativnog upravljanja.

Buduća unapređenja Scorecard-a korporativnog upravljanja za akcionarska društva u Srbiji će se vršiti periodično, usaglašavanjem sa izmenama zakonske  regulative i unapredjenjima kodeksa korporativnog upravljanja u Srbiji.

Više informacija o Scorecard-u Beogradske berze, njegovoj metodologiji, kao i sam formular možete pogledati na internet stranici Beogradske berze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik