Slabo znanje o akcijama i berzi

Bez autora
Jun 11 2010

Beogradska berza je u saradnji sa dnevnim listom Danas, u periodu od 20. maja do 04. juna 2010. godine, organizovala istraživanje nivoa znanja i uopšte zainteresovanosti najšire javnosti za berzansko poslovanje. Istraživanje je sprovedeno u formi ankete pod nazivom - KOLIKO ZNATE O BERZI I AKCIJAMA? u kojoj su mogli da učestvuju svi posetioci internet stranice www.danas.rs. Od ukupnog broja učesnika ankete 72 ili 57,6 posto ima status akcionara, dok 53 ili 42,4 posto anketiranih nisu vlasnici akcija, pri čemu je na Berzi aktivno trgovalo 37 učesnika ankete ili 29,6 posto, dok 88 ili 70,4 posto nema iskustva u berzanskoj trgovini. Na pitanje koje je trebalo da ponudi sliku o stepenu informisanosti javnosti o osnovnim pravima i obavezama koje proizilaze iz vlasništva nad akcijama, 28 učesnika ankete (od ukupno 125) istaklo je da je u potpunosti upoznato sa pravima i obavezama, 66 delimično poznaje prava i obaveze, dok 31 učesnik ankete ne raspolaže osnovnim informacijama o pravima i obavezama koje sadrži vlasništvo nad akcijama...

Slabo znanje o akcijama i berziBeogradska berza je u saradnji sa dnevnim listom Danas, u periodu od 20. maja do 04. juna 2010. godine, organizovala istraživanje nivoa znanja i uopšte zainteresovanosti najšire javnosti za berzansko poslovanje.

Istraživanje je sprovedeno u formi ankete pod nazivom - KOLIKO ZNATE O BERZI I AKCIJAMA? u kojoj su mogli da učestvuju svi posetioci internet stranice www.danas.rs. Od ukupnog broja učesnika ankete 72 ili 57,6 posto ima status akcionara, dok 53 ili 42,4 posto anketiranih nisu vlasnici akcija, pri čemu je na Berzi aktivno trgovalo 37 učesnika ankete ili 29,6 posto, dok 88 ili 70,4 posto nema iskustva u berzanskoj trgovini.

Na pitanje koje je trebalo da ponudi sliku o stepenu informisanosti javnosti o osnovnim pravima i obavezama koje proizilaze iz vlasništva nad akcijama, 28 učesnika ankete (od ukupno 125) istaklo je da je u potpunosti upoznato sa pravima i obavezama, 66 delimično poznaje prava i obaveze, dok 31 učesnik ankete ne raspolaže osnovnim informacijama o pravima i obavezama koje sadrži vlasništvo nad akcijama, saopštila je Beogradska berza.

Na pitanje koje je, kroz više ponuđenih odgovora, trebalo da „proveri“ stepen poznavanja osnovnih prava koja proizilaze iz akcija, potpun i tačan odgovor dalo je nešto više od četvrtine anketiranih (33 učesnika ili 26,4 posto).
Kao preovlađujući motiv za investiranje na Berzi, više od polovine anketiranih (73 učesnika ili 58,4 posto) istaklo je mogućnost ostvarenja zarade, dok je bankarsku štednju kao alternativu Berzi istaklo 27 ili 21,6 posto anketiranih.

Nezainteresovanost za ulaganje na Berzi, usled nedostatka motiva i zbog stava da trgovanje na Berzi zahteva veliko predznanje i veliku sumu novca, iskazala su 22 učesnika ankete ili 17,6 posto, dok 3 anketirana motiv za ulaganje, odnosno neulaganje na Berzi nalaze u ostalim razlozima. Jedan učesnik ankete, u formi komentara, izneo je mišljenje da trgovanje na Berzi zahteva pristup teško dostupnim informacijama i veliku sumu novca.

Dobru informisanost o tome gde se utvrđuje tržišna cena akcija iskazala je većina učesnika ankete (119 ili 95,2 posto), samo 4 učesnika ankete su mišljenja da se tržišna cena akcija utvrđuje u preduzeću, a 2 da se utvrđuje u banci, a ne na Berzi.

Najčešće korišćeno sredstvo za informisanje o Berzi jeste internet, jer više od trećine anketiranih (47 učesnika ili 37,6 posto) informacije sa Berze nalazi na različitim internet portalima, među kojima značajno mesto zauzima internet prezentacija Berze www.belex.rs koju koristi 19,2 posto anketiranih. O kretanjima na Berzi, putem dnevne i nedeljne štampe, informiše se ukupno 18 ili 14,4 posto anketiranih, dok su TV i radio, kao glavni izvor informacija sa Berze, navela 2 učesnika ankete ili 1,6 posto. Kretanja na Beogradskoj berzi ne prate 34 anketirana ili 27,2 posto.

Zainteresovanost za edukaciju o osnovama berzanske trgovine iskazao je najveći broj anketiranih (107 ili 85,6 posto), dok samo 18 učesnika ili 14,4 posto od ukupnog broja ne nalazi interes u edukaciji o osnovama berzanskog poslovanja.

Imajući u vidu da se većina anketiranih nalazi u statusu akcionara, i da je pritom više od tri četvrtine anketiranih samo delimično upoznato ili uopšte nije upoznato sa osnovnim pravima i obavezama koje sadrži vlasništvo nad akcijama, može se zaključiti da je stepen osnovnih znanja o berzanskom poslovanju, na relativno niskom nivou. Navedeno je potvrđeno i činjenicom da je najveći broj anketiranih (85,6 posto) zainteresovan za edukaciju o osnovama berzanskog poslovanja, koje Beogradska berza, sa dosta uspeha, organizuje već godinama besplatno ili uz plaćanje kotizacije zavisno od vrste seminara, navodi se u saopštenju Berze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik