Energija vetra pretekla gas i postala najveći izvor struje

Bez autora
Sep 17 2024

Evropska unija je izdržala kritične rizike za svoju sigurnost snabdevanja energijom, povratila kontrolu nad energetskim tržištem i cenama i ubrzala tranziciju ka klimatskoj neutralnosti.

Ovo su glavni nalazi izveštaja o stanju energetske unije 2024., objavio je 12. septembra portal Evropske komisije, komišion.europa.eu.

U prvoj polovini 2024. polovina proizvodnje električne energije u EU dolazila je iz obnovljivih izvora.

Energija vetra pretekla je gas i postala drugi najveći izvor električne energije u EU iza nuklearne energije. Emisije gasova staklene bašte u EU pale su za 32,5 odsto od 1990. do 2022. godine, dok je ekonomija EU porasla za oko 67 procenata u istom periodu.

EU je takođe uspela da osigura da udeo ruskog gasa u uvozu EU padne sa 45 u 2021. na 18odsto do juna 2024. U međuvremenu, povećao se uvoz od pouzdanih partnera poput Norveške i SAD. Istovremeno, EU je postigla svoj cilj od 90 odsto skladištenja gasa za narednu zimu avgusta 2024., znatno pre roka od 1. novembra. Iako je postignut značajan napredak u ispunjavanju ciljeva Energetske unije izveštaj otkriva da postoje oblasti u kojima su potrebna poboljšanja.

Napore EU za energetsku efikasnost potrebno je dodatno pojačati ako želi postići cilj smanjenja krajnje potrošnje energije od 11,7 posto do 2030. godine.

Za poboljšanje se posebno izdvaja potreba elektrifikacije opreme za grejanje i brzina renoviranja zgrada, prenosi Bilten Agencije za energetiku AERS.

U izveštaju se takođe snažno poziva da sve zemlje EU podnesu svoje konačno ažurirane nacionalne energetske i klimatske planove što je pre moguće, kako bi se osiguralo zajedničko postizanje energetskih i klimatskih ciljeva za 2030. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik