Investicija u Bosanskom Petrovcu: Puštene u pogon dvije solarne elektrane

Bez autora
Sep 05 2024

Na području Bosanskog Petrovca u upotrebu su puštene dvije solarne elektrane, čiji je investitor domaća kompanija ASA energija, a za ove energetske objekte Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlade USK izdalo je sve potrebne dozvole.

Predstavnici investitora su istakli kako su u pogon puštene dvije fotonaponske elektrane ukupne snage osam megavata, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je preko 12.000 megavat-sati.

Naveli su kako je prilikom izgradnje upotrijebljeno 19.000 solarnih panela, radovi su trajali posljednjih godinu dana, a elektrane su projektovane i izgrađene da ispoštuju potrebne tehničke i okolišne standardne.

Radi se o veoma značajnom projektu za Unsko-sanski kanton, zbog toga što su na ovim prostorima postojala samo dva objekta koja proizvode električnu energiju, ali veoma skromnih kapaciteta.

Radi se o hidroelektranama Kostela i Krušnica, čija je ukupna instalirana snaga oko osam megavata, a proizvodnja energije danas se nameće kao strateško pitanje.

Prethodno je Vlada FBiH dala saglasnost za izdavanje energetskih dozvola investitoru, a sa "Elektroprivredom BiH" je ranije dogovorena izgradnja dalekovoda.

Pomenute solarne elektrane izgrađene su na području Bosanskog Petrovca, gdje je realizovano ili je u toku realizacija još nekoliko ovakvih projekata. Inače, radi se o općini sa najvećim brojem sunčanih dana na području Federacije BiH.

"Vlada USK je opredijeljena da potakne projekte proizvodnje čiste energije stvaranjem povoljnog okruženja za investicije. Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima u projekte izgradnje postrojenja, a kojima prethodi dugotrajna pripremna procedura. U svakom slučaju mi smo na raspolaganju svim potencijalnim investitorima", kazao je Almir Imširević, resorni ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik