„Komiko” kod premijera

Bez autora
Jul 06 2010

„Komiko oil” ostaje u Srbiji gde ima nameru da gradi rafineriju nafte uprkos problemima koje ima s lokalnim vlastima u Smederevu gde namerava da uloži više od 250 miliona dolara. Upravo će to danas tokom razgovora s srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem potvrditi vlasnici američko-holandskog konzorcijuma „Komiko oversis”. Premijeru će još jednom biti predočeni detalji ove investicije i potvrda ozbiljnih namera ovog stranog ulagača, kako kada je reč o angažovanju domaće privrede u gradnju nove rafinerije, tako i o ekologiji, budući da bi nova rafinerija trebalo da bude izgrađena po najsavremenijim standardima. Menadžeri te kompanije podsetiće i na namere koje imaju kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu industrijske zone, izgradnju gasifikacione, vodovodne i kanalizacione mreže i telekomunikacione infrastrukture u Smederevu. Iako će tek posle referenduma biti izvesnije da li će rafinerija nafte kapaciteta 100.00 barela dnevno biti građena u Smederevu, investitor je i dalje zainteresovan da gradnja bude na desnoj obali Dunava, ali ukoliko lokalne vlasti odluče drugačije, investicija će biti preseljena u Beograd ili Požarevac, gde takođe postoje dobri uslovi za gradnju.

„Komiko” kod premijera„Komiko oil” ostaje u Srbiji gde ima nameru da gradi rafineriju nafte uprkos problemima koje ima s lokalnim vlastima u Smederevu gde namerava da uloži više od 250 miliona dolara.

Upravo će to danas tokom razgovora s srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem potvrditi vlasnici američko-holandskog konzorcijuma „Komiko oversis”. To je juče „Politici” potvrdio Radomir Radivojević, zamenik direktora „Komiko oila”.

– Premijeru će još jednom biti predočeni detalji ove investicije i potvrda ozbiljnih namera ovog stranog ulagača, kako kada je reč o angažovanju domaće privrede u gradnju nove rafinerije, tako i o ekologiji, budući da bi nova rafinerija trebalo da bude izgrađena po najsavremenijim standardima – ističe Radivojević.

Menadžeri te kompanije podsetiće i na namere koje imaju kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu industrijske zone, izgradnju gasifikacione, vodovodne i kanalizacione mreže i telekomunikacione infrastrukture u Smederevu.

Iako će tek posle referenduma biti izvesnije da li će rafinerija nafte kapaciteta 100.00 barela dnevno biti građena u Smederevu, Radivojević kaže da je investitor i dalje zainteresovan da gradnja bude na desnoj obali Dunava, ali ukoliko lokalne vlasti odluče drugačije, investicija će biti preseljena u Beograd ili Požarevac, gde takođe postoje dobri uslovi za gradnju.

„Komiko oil” se obavezao da sagradi pogone za preradu i proizvodnju naftnih derivata u skladu s važećim ekološkim standardima, podseća on i dodaje da bi u roku od tri godine od dobijanja građevinske dozvole završio ceo projekat.

Nafta koja bi se prerađivala u ovoj rafineriji dopremala bi se iz Nigerije, a u planu je proizvodnja evrodizela, benzina od 100 oktana, kerozina i tečnog naftnog gasa po evropskim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik