Nova firma EPCG i NTE

Bez autora
Jul 04 2010

Zajednička firma Elektroprivrede Crne Gore i norveške kompanija NTE ima za cilj modernizaciju i rekonstrukciju malih elektrana u Crnoj Gori, koje manje štete ekološkoj sredini. Početak rada firme Zeta enerdži, sa sjedištem u Danilovgradu, ozvaničen je danas. Imovinu preduzeća čine male hidroelektrane Slap i Glava Zete, a ugovorom je predviđeno da vlasnik sa 51 odsto akcija bude EPCG, dok je norveška kompanija sa ulaganjem od 8 miliona eura, obezbijedila vlasništvo nad preostalih 49 odsto kapitala. Firma Zeta enerdži, umjesto dosadašnjih 15 gigavat sati obezbjeđivaće 80 gigavat sati struje. Nova firma je interes obje kompanije i njeno osnivanje je rezultat desetogodišnje saradnje. Crnogorska Vlada i dalje će insistirati na izgradnji obnovljivih izvora energije u skladu sa strategijom Crne Gore kao ekološke države, i investitorima garantovati sigurnost ulaganja.

Nova firma EPCG i NTEZajednička firma Elektroprivrede Crne Gore i norveške kompanija NTE ima za cilj modernizaciju i rekonstrukciju malih elektrana u Crnoj Gori, koje manje štete ekološkoj sredini, kazao je izvršni direktor EPCG Enriko Malerbo.

Početak rada firme Zeta enerdži, sa sjedištem u Danilovgradu, ozvaničen je danas.

Imovinu preduzeća čine male hidroelektrane Slap i Glava Zete, a ugovorom je predviđeno da vlasnik sa 51 odsto akcija bude EPCG, dok je norveška kompanija sa ulaganjem od 8 miliona eura, obezbijedila vlasništvo nad preostalih 49 odsto kapitala.

Firma Zeta enerdži, umjesto dosadašnjih 15 gigavat sati obezbjeđivaće 80 gigavat sati struje.

Direktor razvoja NTE Havord Balbo rekao je da je nova firma interes obje kompanije i da je njeno osnivanje rezultat njihove desetogodišnje saradnje.

Ambasador Norveške Hokon Blankenborg ukazao je na uspješnu saradnju sa Crnom Gorom i istakao da bi trebalo podsticati i preduzeća da više razmjenjuju biznis.

Pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović naveo je da će crnogorska Vlada i dalje insistirati na izgradnji obnovljivih izvora energije u skladu sa strategijom Crne Gore kao ekološke države, i investitorima garantovati sigurnost ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik