Puno priče, malo kilovata

Bez autora
Jul 11 2010

Gradnja elektrana za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora jedna je od najaktuelnijih tema u poslednjih godinu dana, a skoro svakog dana najavljuje se pokretanje neke nove male hidroelektrane ili vetroparka. Ipak, u realnosti put od najave investicije do konačne gradnje veoma je dugačak. Za sada Elektroprivreda Srbije je potpisala osam ugovora sa povlašćenim proizvođačima struje iz obnovljivih izvora i reč je o malim hidroelektranama. Prvi novac za “zelene” kilovate proizvedene u tih osam privatnih HE njihovi vlasnici dobiće početkom avgusta. Značajno je što će na osnovu podsticaja vlasnici malih HE za svaki kilovat dobijati 9,7 evrocenti, što je tri puta više nego do sada. Primena podsticaja za proizvodnju struje iz ovih osam malih HE počela je početkom jula, a za sada nema novih zahteva investitora koji traže poptisivanje ugovora. Ministarstvo energetike i EPS ovih dana usaglašvaju konačnu verziju ugovora za otkup struje iz elektrana za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Već postoji jedan investitor iz Lučana sa zahtevom za sklapanje takvog ugovora.

Puno priče, malo kilovataGradnja elektrana za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora jedna je od najaktuelnijih tema u poslednjih godinu dana, a skoro svakog dana najavljuje se pokretanje neke nove male hidroelektrane ili vetroparka.

Ipak, u realnosti put od najave investicije do konačne gradnje veoma je dugačak.

Za sada Elektroprivreda Srbije je potpisala osam ugovora sa povlašćenim proizvođačima struje iz obnovljivih izvora i reč je o malim hidroelektranama. Prvi novac za “zelene” kilovate proizvedene u tih osam privatnih HE njihovi vlasnici dobiće početkom avgusta. Značajno je što će na osnovu podsticaja vlasnici malih HE za svaki kilovat dobijati 9,7 evrocenti, što je tri puta više nego do sada.

- Primena podsticaja za proizvodnju struje iz ovih osam malih HE počela je početkom jula, a za sada nema novih zahteva investitora koji traže poptisivanje ugovora - kaže Dragan Vlaisavljević, direktor Direkcije za trgovinu električnom energijom u EPS.

- Ministarstvo energetike i EPS ovih dana usaglašvaju konačnu verziju ugovora za otkup struje iz elektrana za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Već postoji jedan investitor iz Lučana sa zahtevom za sklapanje takvog ugovora.

Radoje Radojković iz Raške već osam godina prodaje EPS-u struju iz svoje dve male hidroelektrane i za kilovat-sat je dobijao 3,25 dinara, a od avgusta će dobijati čak tri puta više, tačno devet evrocenti.

- Ugovor sam potpisao na 12 godina, zadovoljan sam i nadam se da će EPS ispoštovati sve što je predviđeno - kaže Radojković, koji je vlasnik prve privatne legalne hidrocentrale u Srbiji snage 45 kilovata.

- Loše je što je procedura komplikovana i dugo traje, ali u naredna dva meseca planiram i da krenem u gradnju još jedne male HE od 900 kilovata u Jošaničkoj banji.

Nema zloupotrebe

- Država je odredila atraktivne tarife, ali povlašćeni moraju da poštuju propise - kaže Dejan Stojadinović, pomoćnik ministra energetike za obnovljive izvore.

- Ako se utvrdi kršenje obaveza, proizvođač gubi status i raskida ugovor sa EPS.

U Ministarstvu ukazuju da ograničenja za podsticaje postoje samo za vetar i solarnu energiju, jer će samo pet megavata solarne dobijati 23 evrocenta za kilovat. Kod vetra podsticaji će biti sve dok se ne dostigne kapacitet od 450 megavata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik