Remont TE Ugljevik strateški važan

Bez autora
Jul 11 2010

Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik obezbjeđuju približno trećinu proizvodnje električne energije u RS i zbog toga je remont termoelektrane odgovoran posao koji će biti završen u narednih 100 dana. Remont je neophodan, jer se radi o objektima starim više od dvije decenije i naglasio da je bez toga nerealno očekivati dobro poslovanje preduzeća sljedeće godine. Remont je počeo 1. jula i trajaće 100 dana. Ti poslovi će koštati oko 55 miliona KM. Dio ovih sredstava su krediti, a dio je vlastito učešće. Ove godine slave 25 godina od puštanja u rad termoelektrane i prvi put se radi kapitalni remont njenih generatora i turbina. RS ima najnižu cijenu električne energije u regionu. Proizvodna cijena struje u prošloj godini smanjena je za deset odsto u odnosu na 2008. godinu. To je rezultat naše interne ekonomije, ušteda, planiranja i priprema pogonske spremnosti naših kapaciteta. Ovakvo poslovanje omogućiće da zadrže postojeću cijenu struje za potošače.

Remont TE Ugljevik strateški važanRudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik obezbjeđuju približno trećinu proizvodnje električne energije u RS i zbog toga je remont termoelektrane odgovoran posao koji će biti završen u narednih 100 dana, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac.

On je prilikom jučerašnje posjete RiTE Ugljevik rekao da je remont neophodan, jer se radi o objektima starim više od dvije decenije i naglasio da je bez toga nerealno očekivati dobro poslovanje preduzeća sljedeće godine.

"Zadovoljan sam poslovanjem ovog preduzeća u 2009. godini, koje je, uprkos padu cijene električne energije na svjetskom tržištu, postiglo dobre rezultate", rekao je Puhalac.

Podsjećajući da je remont počeo 1. jula i da će trajati 100 dana, direktor RiTE Ugljevik Anto Gajić rekao je da će ti poslovi koštati oko 55 miliona KM.

"Dio ovih sredstava su krediti, a dio je vlastito učešće", naveo je Gajić i dodao da ove godine slave 25 godina od puštanja u rad termoelektrane i da se prvi put radi kapitalni remont njenih generatora i turbina.

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić rekla je da RS ima najnižu cijenu električne energije u regionu, dodajući da je proizvodna cijena struje u prošloj godini smanjena za deset odsto u odnosu na 2008. godinu.

"To je rezultat naše interne ekonomije, ušteda, planiranja i priprema pogonske spremnosti naših kapaciteta", rekla je Milekićeva.

Ona je kazala da će ovakvo poslovanje omogućiti da zadrže postojeću cijenu struje za potošače i da u skorije vrijeme neće biti poskupljenja električne energije.

U prvih pet mjeseci ove godine u RiTE Ugljevik je proizveo 742,75 gigavata struje, što predstavlja 106,41 odsto planirane proizvodnje, a preduzeće je ostvarilo dobit od 3,77 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik