Revitalizacije hidroelekrana donele novih 200 miliona kilovat-sati godišnje

Bez autora
Oct 16 2024

Direktor Sektora za održavanje i ulaganje u hidroelektrane i obnovljive izvore energije u Elektroprivredi Srbije (EPS) Dragan Stanković izjavio je danas da je dosadašnjim revitalizacijama hidroelektrana EPS dobila oko 200 miliona novih kilovat-sati godišnje.

On je na panel diskusiji "Uloga EPS u zelenoj energetskoj tranziciji Srbije", koju je organizovao portal "Energija Balkana" u okviru 19. međunarodnog Sajma energetike, rekao da EPS planira nastavak modernizacije hidro sektora i priprema revitalizaciju četiri hidroelektrane - "Vlasinske HE", "Bistrica", "Potpeć" i "Đerdap 2".

Stanković je rekao da je pri kraju usvajanje Prostornog plana za projekat izgradnje reverzibilne HE "Bistrica" i da nije bilo primedbi okolnih država u pogledu Espo konvencije.

"Uveliko se vode pregovori sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju, JICA o finansiranju i spremamo se da 2026. godine krenemo u razvoj projekta", dodao je on.

Rukovodilac projekta izgradnje vetroelektrane "Kostolac" Predrag Đorđević rekao je da su u okviru projekta vetroelektrane "Kostolac", snage 66 megavata, izgrađeni pristupni putevi, a trenutno se izlivaju temelji za vetrostubove.

Kako je objasnio, radi se na izgradnji trafostanice i razvodnom postrojenju, kao i na unutrašnjoj kablovskoj mreži, a očekuje se da će vetroelektrana biti na mreži u oktobru 2025. godine.

Rukovodilac projekta solarne elektrane "Petka" Jovan Tošić rekao je da se završetak izgradnje te elektrane, prema ugovoru, očekuje u februaru iduće godine a zatim sledi primopredaja.

"Konstrukcija je stigla, intenzivno se radi montaža, svi moduli, invertori i trafostanica su na terenu", naveo je Tošić.

Direktor kompanije "New Energy Solutions" i predsedavajući UO OIE Srbija Miloš Colić rekao je da to udruženje i EPS dele iste vrednosti i idu u istom pravcu.

"EPS ima motor, a mi imamo veslo koje pomaže da naša zemlja bude zelenija i da se smanji karbonski otisak. EPS je bio stožer u oba velika talasa investicija u OIE i potpisao je ugovore sa svim elektranama koje su dobile fid-in tarife. Sve elektrane koje su pobedile na aukcijama isto su potpisale ugovore sa EPS-om", naveo je Colić.

On je dodao da menadžment EPS-a želi više zelene energije i napravio je dobre uslove za pobednike aukcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik