U svetu trenutno rade 372 nuklearke

Bez autora
Jul 05 2010

Projekti gradnje novih atomskih elektrana uveliko se razmatraju u celom svetu, a prema podacima Međunarodne agencije za energiju na globalnom nivou sada rade postrojenja u 372 nuklearne elektrane, sa ukupno 440 reaktora. Najviše nuklearki ima u SAD - 106, zatim u Francuskoj - 63, Japanu - 55, Rusiji - 32, Nemačkoj - 20.U našem neposrednom okruženju postoji čak desetak nuklearnih reaktora, u nuklearkama „Krško” u Sloveniji, „Pakš” u Mađarskoj, „Černe vode” u Rumuniji, „Kozloduj” u Bugarskoj, a u poslednje vreme se govori o izgradnji nove atomske elektrane „Belene” u Bugarskoj, sa dva nuklearna bloka od po 1.000 megavata.

U svetu trenutno rade 372 nuklearkeProjekti gradnje novih atomskih elektrana uveliko se razmatraju u celom svetu, a prema podacima Međunarodne agencije za energiju na globalnom nivou sada rade postrojenja u 372 nuklearne elektrane, sa ukupno 440 reaktora.

Najviše nuklearki ima u SAD - 106, zatim u Francuskoj - 63, Japanu - 55, Rusiji - 32, Nemačkoj - 20.

U našem neposrednom okruženju postoji čak desetak nuklearnih reaktora, u nuklearkama „Krško” u Sloveniji, „Pakš” u Mađarskoj, „Černe vode” u Rumuniji, „Kozloduj” u Bugarskoj, a u poslednje vreme se govori o izgradnji nove atomske elektrane „Belene” u Bugarskoj, sa dva nuklearna bloka od po 1.000 megavata. Apsolutni planetarni lider po broju nuklearnih elektrana su SAD sa 106 atomskih centrala , ukupne instalisane snage od 102.000 megavata.

Francuska je već decenijama apsolutni evropski lider u proizvodnji električne energije u nuklearnim elektranama, jer raspolaze sa 63 „atomke”, instalisane snage od 75.000 megavata.

Ta evropska zemlja troši samo 40 odsto električne energije proizvedene u nuklearkama, a ostatak izvozi i godišnje zarađuje milijarde dolara.

Od zemalja u okruženju, Rumunija ima nuklearnu elektranu „Černa voda”, a u planu je da se u toj zemlji do 2030. godine izgradi još jedna nuklearka od 1.000 megavata.

U Mađarskoj postoji jedna nuklearna elektrana „Pakš” sa četiri reaktora, koji proizvode oko 40 odsto struje u toj zemlji. Na prostorima bivše Jugoslavije jedina nuklearna elektrana je „Krško” u Sloveniji, a ta zemlja namerava da podigne još jednu nuklearnu elektranu „Krško 2”.

Srbija bi u program gradnje vlastite nuklearne elektrane mogla da se uključi tek nakon 2030. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik