Uljana repica najperspektivnija sirovina za proizvodnju biodizela

Bez autora
Jul 05 2010

Biodizel je alternativno gorivo sličnih fizičko-hemijskih karakteristika kao dizel gorivo. Pogodan je za zamenu fosilnog dizela u motorima poljoprivrednih mašina, kamiona, autobusa i automobila bez ikakve (ili minimalne) prepravke motora i opreme motora. Biodizel je neotrovan, biorazgradiv, a u poređenju sa konvencionalnim dizelom značajno je niža emisija štetnih jedinjenja pri sagorevanju u motorima. Najperspektivnija sirovina za proizvodnju biodizela kod nas je uljana repica, gde se zahvaljujući povoljnim zemljišno-klimatskim uslovima postižu dosta visoki prinosi te kulture. Biodizel dobijen iz uljane repice odlikuje se visokom zapaljivošću što se obezbeđuje višim oktanskim brojem, nego kod dizel-goriva iz nafte. Za proizvodnju biodizela primenjuju se različiti tehnološki postupci na temperaturama od 65 do 100º C u višku alkohola. Svi tehnološki procesi se zasnivaju na reesterifikaciji estara masnih kiselina sa glicerolom (glicerida) sa viškom alkohola (metanol ili etanol) uz korišćenje baznog ili kiselog katalizatora. Upotreba biodizela (u poređenju sa fosilnim dizelom) pogodna je u smislu zaštite životne sredine tako što je smanjen efekat staklene bašte. Osnovna prednost upotrebe biodizela kao obnovljivog goriva je značajno smanjenje emisije CO2.

Uljana repica najperspektivnija sirovina za proizvodnju biodizelaBiodizel je alternativno gorivo sličnih fizičko-hemijskih karakteristika kao dizel gorivo.

Pogodan je za zamenu fosilnog dizela u motorima poljoprivrednih mašina, kamiona, autobusa i automobila bez ikakve (ili minimalne) prepravke motora i opreme motora. Biodizel je neotrovan, biorazgradiv, a u poređenju sa konvencionalnim dizelom značajno je niža emisija štetnih jedinjenja pri sagorevanju u motorima.

Najperspektivnija sirovina za proizvodnju biodizela kod nas je uljana repica, gde se zahvaljujući povoljnim zemljišno-klimatskim uslovima postižu dosta visoki prinosi te kulture. Biodizel dobijen iz uljane repice odlikuje se visokom zapaljivošću što se obezbeđuje višim oktanskim brojem, nego kod dizel-goriva iz nafte.

Za proizvodnju biodizela primenjuju se različiti tehnološki postupci na temperaturama od 65 do 100º C u višku alkohola. Svi tehnološki procesi se zasnivaju na reesterifikaciji estara masnih kiselina sa glicerolom (glicerida) sa viškom alkohola (metanol ili etanol) uz korišćenje baznog ili kiselog katalizatora.

Upotreba biodizela (u poređenju sa fosilnim dizelom) pogodna je u smislu zaštite životne sredine tako što je smanjen efekat staklene bašte. Osnovna prednost upotrebe biodizela kao obnovljivog goriva je značajno smanjenje emisije CO2. Takođe je redukovana emisija sumpornih oksida, suspendovanih čestica i ugljenmonoksida. 

Prednosti:

  • Biorazgradiv je,
  • Ne sadrži sumpor,
  • Smanjena emisija CO2,
  • Sadržaj benzena u produktima sagorevanja biodizel goriva iznosi <10 μg/m³,
  • Emisija koksnih čestica (čađi) je kod biodizela 40% manja, nego kod fosilnog dizela,
  • Visoka tačka paljenja (150° C) biodizel goriva čini ga posebno pogodnim za čuvanje i rukovanje

Zbog razlika u fizičko-hemijskim karakteristikama dizela biljnog i fosilnog porekla, pri korišćenju treba imati na umu sledeće činjenice:

  • Pri korišćenju biodizel goriva dolazi do smanjenja snage motora za 1,8% do 6,0%
  • Zbog niže toplotne moći i veće gustine biodizela potrošnja goriva raste. Prema literaturnim podacima rast potrošnje kreće se u intervalu od 4,0 do 18,7%.
  • Cevi za gorivo i povrat goriva iz pumpe, kao i zaptivke koje dolaze u dodir sa biodizel gorivom, potrebno je zameniti materijalima prikladnim za biodizel, kao što je fluor - kaučuk (Viton). U protivnom, biodizel može uzrokovati propuštanje cevi.
  • Biodizel bez aditiva zimi nije prikladan za korišćenje na temperaturama nižim od -8° C.
  • Ukoliko se prethodno koristilo samo konvencionalno dizel gorivo, nakon prvih punjenja rezervoara biodizelom, potrebno je zameniti filter za gorivo. Naime, biodizel rastvara taloge sa zidova rezervoara izazivajući zapušenje filtera goriva.
  • Biodizel ne sadrži sumpor pa zbog toga nema opasnosti za primenu u motorima sa katalitičkim konvertorima.
  • Biodizel produžava vek trajanja motora i smanjuje potrebe održavanja.

U budućnosti se sa izvesnošću očekuje dominacija čistih oblika energije nastalih sagorevanjem vodonika na čemu se u naučnom svetu ubrzano radi. Sadašnjost ipak pripada fosilnim mineralnim gorivima sa tendencijom da se ona supstituišu sa alternativnim i ekološkim energetskim gorivima dobijenim iz obnovljivih resursa, najčešće biljnog porekla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik