Vrednost izgradnje dalekovoda od Niša do Makedonije 42 miliona evra

Bez autora
Jul 08 2010

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i zamenik direktora “Elektromreže Srbije” Sandra Petrović obišli su danas u Leskovcu radove na izgradnji dalekovoda od Niša do granice sa Makedonijom. Ukupna vrednost radova na tom dalekovodu, čija je snaga 400 kilovata, iznosi 42 miliona evra. Izgradnja dalekovoda, uz rekonstrukciju trafo stanice “Leskovac 2” i izgradnju nove trafo stanice “Vranje 4”, doprineće poboljšanju prenosa energije između severa i juga naše zemlje, kao i uspostavljanju pouzdanog snabdevanja energijom u Srbiji i čitavoj jugoistočnoj Evropi. Prva faza izgradnje 40,5 kilometara dalekovoda između Niša i Leskovca završena je prošle godine, dok se u drugoj fazi sredstvima EU u iznosu od 20 miliona evra gradi dodatnih 100 kilometara od Leskovca do granice sa Makedonijom. Ove godine je iz evropskih pretpristupnih IPA fondova izdvojeno dodatnih 15,5 miliona evra za unapređenje trafo-stanice “Leskovac 2” i izgradnju trafo stanice “Vranje 4”. Završetak izgradnje kompletnog dalekovoda od Niša do granice sa Makedonijom planiran je za 2012. godinu, a do sada je završeno približno 40 posto posla.

Vrednost izgradnje dalekovoda od Niša do Makedonije 42 miliona evraMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i zamenik direktora “Elektromreže Srbije” Sandra Petrović obišli su danas u Leskovcu radove na izgradnji dalekovoda od Niša do granice sa Makedonijom.

Ukupna vrednost radova na tom dalekovodu, čija je snaga 400 kilovata, iznosi 42 miliona evra.

Izgradnja dalekovoda, uz rekonstrukciju trafo-stanice “Leskovac 2” i izgradnju nove trafo stanice “Vranje 4”, doprineće poboljšanju prenosa energije između severa i juga naše zemlje, kao i uspostavljanju pouzdanog snabdevanja energijom u Srbiji i čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Prva faza izgradnje 40,5 kilometara dalekovoda između Niša i Leskovca završena je prošle godine, dok se u drugoj fazi sredstvima EU u iznosu od 20 miliona evra gradi dodatnih 100 kilometara od Leskovca do granice sa Makedonijom.

Ove godine je iz evropskih pretpristupnih IPA fondova izdvojeno dodatnih 15,5 miliona evra za unapređenje trafo stanice “Leskovac 2” i izgradnju trafo stanice “Vranje 4”.

Završetak izgradnje kompletnog dalekovoda od Niša do granice sa Makedonijom planiran je za 2012. godinu, a do sada je završeno približno 40 posto posla.

Ovaj dalekovod trebalo bi da poboljša i interkonekcije sa okolnim zemljama, doprinese smanjenju gubitaka struje, poboljša naponske prilike u regionu, ali i sigurnost i kvalitet napajanja Leskovca i Vranja strujom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik