ARZ izgubio 8,6 milijuna kuna

Bez autora
Jun 06 2010

Na autocesti Rijeka-Zagreb nestalo je gotovo 400.000 vozila u prvih pet mjeseci ove godine uz jednako zabrinjavajući pad prihoda od desetak posto u prvom kvartalu. Recesija se na autocesti osjetila i prošle godine kada je prvi put nakon desetak godina uzlaznog trenda, razina prometa pala za tri posto uz smanjenje prihoda za gotovo deset milijuna kuna (stopa od 1,94 posto na godišnjoj razini). Od siječnja do ožujka prošle godine naplaćeno je 77,47 milijuna kuna cestarine, a ove godine 68,86 milijuna kuna u istom razdoblju, što je za 11,18 posto manje. Isti trend pokazuje i broj vozila, pa je tako od siječnja do svibnja prošle godine autocestom prošlo 5,4 milijuna vozila, dok se ove godine stiglo tek do brojke od 5,013 milijuna vozila. Precizno je utvrđeno kako je u ovoj godini između Zagreba i Rijeke nestalo točno 393.919 vozila, što je oko 7,5 posto manje.

ARZ izgubio 8,6 milijuna kunaNa autocesti Rijeka-Zagreb nestalo je gotovo 400.000 vozila u prvih pet mjeseci ove godine uz jednako zabrinjavajući pad prihoda od desetak posto u prvom kvartalu.

Recesija se na autocesti osjetila i prošle godine kada je prvi put nakon desetak godina uzlaznog trenda, razina prometa pala za tri posto uz smanjenje prihoda za gotovo deset milijuna kuna (stopa od 1,94 posto na godišnjoj razini), piše Novi list.

Od siječnja do ožujka prošle godine naplaćeno je 77,47 milijuna kuna cestarine, a ove godine 68,86 milijuna kuna u istom razdoblju, što je za 11,18 posto manje. Isti trend pokazuje i broj vozila, pa je tako od siječnja do svibnja prošle godine autocestom prošlo 5,4 milijuna vozila, dok se ove godine stiglo tek do brojke od 5,013 milijuna vozila. Precizno je utvrđeno kako je u ovoj godini između Zagreba i Rijeke nestalo točno 393.919 vozila, što je oko 7,5 posto manje. 

Naplata na autocesti Rupa-Rijeka pretrpjela je najmanju štetu, te je tamo prošlo ukupno 681.258 vozila, otprilike isto kao i prošle godine.

ARZ-u će, prema procjenama menadžmenta, nedostajati oko 400 milijuna kuna godišnje za podmirivanje svih obveza. Sredstva mora osigurati država, a o tome će uskoro raspravljati hrvatska Vlada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik