Beograd-Bar: Rekonstrukcija pruge prioritetan projekat

Bez autora
Jul 15 2010

Pruga Bar-Vrbnica i dalje prema Beogradu je saobraćajni infrastrukturni objekat u Crnoj Gori sa najvećim međunarodnim značajem i iz tog razloga Studija o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju željezničke linije Beograd-Bar, smatra se od prioritetnih projekata Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija. Prioritet Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, između ostalog i kroz modernizaciju željezničke pravca Bar - Beograd, je strateški razvoj saobraćajnog koridora XI, odnosno Bukurešt-Beograd-Bar-Bari. Sastanak Trilateralne tehničke komisije Crne Gore, Republike Italije i Republike Srbije na kojoj je danas prezentovan 3. izvještaj Italferra, koji se odnosi na građevinske i tehničke pokazatelje na pruzi, a koji je vezan za Studiju o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju željezničke linije Beograd-Bar. Italijanska firma ITALFERR u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP iz Beograda, shodno potpisanom Memorandumu o razumijevanju o realizaciji Studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju željezničke linije Beograd-Bar između Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore, Ministarstva za ekonomski razvoj Republike Italije i Ministarstva za infrastrukturu Republike Srbije, otpočeli su 2. oktobra 2009. godine realizaciju projekta pod nazivom “Tehnička i finansijska studija za rekonstrukciju željezničke pruge Bar-Beograd“.

Beograd-Bar: Rekonstrukcija pruge prioritetan projekatPruga Bar-Vrbnica i dalje prema Beogradu je saobraćajni infrastrukturni objekat u Crnoj Gori sa najvećim međunarodnim značajem i iz tog razloga Studija o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju željezničke linije Beograd-Bar, smatra se od prioritetnih projekata Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija.

Prioritet Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, između ostalog i kroz modernizaciju željezničke pravca Bar - Beograd, je strateški razvoj saobraćajnog koridora XI, odnosno Bukurešt-Beograd-Bar-Bari.
 
Sastanak Trilateralne tehničke komisije Crne Gore, Republike Italije i Republike Srbije na kojoj je danas prezentovan 3. izvještaj Italferra, koji se odnosi na građevinske i tehničke pokazatelje na pruzi, a koji je vezan za Studiju o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju željezničke linije Beograd-Bar.
 
Italijanska firma ITALFERR u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP iz Beograda, shodno potpisanom Memorandumu o razumijevanju o realizaciji Studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju željezničke linije Beograd-Bar između Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore, Ministarstva za ekonomski razvoj Republike Italije i Ministarstva za infrastrukturu Republike Srbije, otpočeli su 2. oktobra 2009. godine realizaciju projekta pod nazivom “Tehnička i finansijska studija za rekonstrukciju željezničke pruge Bar-Beograd“.
 
Sredstva za realizaciju projekta u iznosu od milion eura obezbjedilo je Ministarstvo za ekonomski razvoj Republike Italije, dok 0,4 miliona eura kroz logističku podršku obezbjeđuju Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore i Ministarstvo za infrastrukturu Republike Srbije. Rok za završetak ovog projekta je oktobar 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik