Dolaze (li) strani investitori

Bez autora
Aug 08 2010

Srbija je najatraktivnija za strana ulaganja u regionu tvrde ekonomisti susednih zemalja. U prva četiri meseca ove godine u Srbiju je stiglo oko 600 miliona dolara stranih investicija. Iako je nezahvalno prognozirati, u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza očekuju da će do kraja godine investicije dostići dve milijarde dolara, koliko i prošle godine. Podaci pokazuju da se poslednjih godina Srbija izdvojila u odnosu na zemlje regiona i postala atraktivna destinacija za ulaganja. Nedavna najava "Fijata" da će proizvodnju iz Italije prebaciti u Srbiju, uzburkala je tamošnju javnost. Međutim, odavno je poznato da investitori sa zapada poslovanje prebacuju u zemlje koje im nude povoljnije uslove rada. U poslednje vreme Srbija je postala lider u regionu u privlačenju stranog kapitala. Razlog su jeftina radna snaga, brojni međudržavni sporazumi koji omogućuju prodaju robe proizvedene u Srbiji bez carine, povoljna poreska politika i podsticaji koje država daje za otvaranje novih radnih mesta. I do 10.000 evra po novozaposlenom radniku...

Dolaze (li) strani investitoriSrbija je najatraktivnija za strana ulaganja u regionu tvrde ekonomisti susednih zemalja. U prva četiri meseca ove godine u Srbiju je stiglo oko 600 miliona dolara stranih investicija.

Iako je nezahvalno prognozirati, u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza očekuju da će do kraja godine investicije dostići dve milijarde dolara, koliko i prošle godine.

Podaci pokazuju da se poslednjih godina Srbija izdvojila u odnosu na zemlje regiona i postala atraktivna destinacija za ulaganja.

Nedavna najava "Fijata" da će proizvodnju iz Italije prebaciti u Srbiju, uzburkala je tamošnju javnost.

Međutim, odavno je poznato da investitori sa zapada poslovanje prebacuju u zemlje koje im nude povoljnije uslove rada. U poslednje vreme Srbija je postala lider u regionu u privlačenju stranog kapitala.

Razlog su jeftina radna snaga, brojni međudržavni sporazumi koji omogućuju prodaju robe proizvedene u Srbiji bez carine, povoljna poreska politika i podsticaji koje država daje za otvaranje novih radnih mesta. I do 10.000 evra po novozaposlenom radniku.

"U Srbiji je implementiran vrlo jednostavan i efikasan sistem podsticaja za strane i domaće investitore i to su do sada prepoznale brojne kompanije, preko 110 kompanija i Srbija", rekao je Bojan Janković zamenik direktora SIEPE.

Janković je istakao da za razliku od nekih zemalja koje su implementirale sistem podsticaja, kod nas je to živa stvar i dodao da je dodeljeno 47 miliona evra u poslednje tri i po godine stranim i domaćim kompanijama za njihove investicione projekte u Srbiju.

Bespotrebne procedure

Kada dođu u Srbiju, strani investitori najviše se žale na preduge i bespotrebne procedure. Ipak sa tim problemom sreću se i u drugim zemljama u okruženju.

Što zbog krize, što zbog lošijih uslova poslovanja, investicije u Bosni i Hercegovini u poslednje dve godine drastično su smanjene.

Prošle godine u privredu BiH uloženo je samo 500 miliona evra, a ove godine tek nekoliko desetina miliona.

Igor Gavran iz Spoljnotrgovinske komore BIH rekao je da je ono u čemu BIH, bez obzira na vrlo povoljnu zakonsku regulativu definitivno zaostaje u odnosu na neke zemlje regije je, efikasniji rad administracije, povoljnost poslovnog okruženja u smislu pravne sigurnosti ulagača, koja u osnovnom smislu postoji

"Ipak sudski sistem i administracija definitivno trebaju reformu i trebaju unapređenja da bi se prirodni potencijali iskoristili i da bi BIH iz umerene povoljnog prerasla u atraktivno područje za investiranje", naveo je Gavran.

Hrvatska postavlja visoke zahteve

Za razliku od pre nekoliko godina, Hrvatska gubi na atraktivnosti. Tamošnji analitičari objašnjavaju da se, kako se zemlja približava članstvu u EU, troškovi poslovanja povećavaju.

"Hrvatska ima relativno visoke troškove radne snage i u tom pogledu ne može biti interesantna stranim ulagačima", rekao je ekonomista Damir Novotni.

Novotni je rekao da sa druge strane Hrvatska ima druge prednosti, kada se radi o renti položaja koja privlači strane investitore, pre svega u turizmu i tu su bile velike investicije, u drugim sektorima su investicije bile niske, pogotovo grinfild investicije.

"U odnosu na druge zemlje, lokalna samouprava u Hrvatskoj postavlja prilično visoke zahteve u pogledu troškova komunalnog opremanja zemljišta na kojem bi se investicija odvijala", neveo je Novotni.

Odluka da se zemljište u Srbiji besplatno ustupa strateškim investitorima trebalo bi dodatno da poveća priliv stranog kapitala u zemlju.

To bi značilo nove poslove i nova zapošljavanja. Iako sa dve milijarde dolara stranih investicija godišnje Srbija prednjači u odnosu na zemlje okruženja, čini se da građani nemaju mnogo koristi.

Broj nezaposlenih se povećava, a sa prosečnom platom od oko 320 evra, Srbija je među najsiromašnijima u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik