Gradiće se "Šumadijska magistrala"

Bez autora
Jul 30 2010

Skupština opštine Topole će kod nadležnih državnih institucija pokrenuti inicijativu da se ubrza realizacija projekta "Šumadijska magistrala". To je put "prvog reda" koji bi kroz centar ovog regiona spojio Koridore 10 i 11, i bio najkraća veza između Kragujevca i Beograda. Na izradi idejnog rešenja radio je Institut za puteve iz Beograda, Saobraćajni institut CIP, a u ceo projekat je bilo uključeno i preduzeće "Putevi Srbije". Kompletna projektna dokumentacija nalazi se u Prostornom planu Republike Srbije. Dokumentacijom je predviđena trasa od Malog Požarevca, Mladenovca, Topole, Aranđelovca do Gornjeg Milanovca i Rudnika. Izgradnjom ove magistrale dobila bi se najkraća veza između Koridora 10 (Beograd-Niš) i - 11 (Beograd - Crna Gora).

Gradiće se "Šumadijska magistrala"Skupština opštine Topole će kod nadležnih državnih institucija pokrenuti inicijativu da se ubrza realizacija projekta "Šumadijska magistrala".

To je put "prvog reda" koji bi kroz centar ovog regiona spojio Koridore 10 i 11, i bio najkraća veza između Kragujevca i Beograda.

Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika opštine Topola, na izradi idejnog rešenja radio je Institut za puteve iz Beograda, Saobraćajni institut CIP, a u ceo projekat je bilo uključeno i preduzeće "Putevi Srbije".

Kompletna projektna dokumentacija nalazi se u Prostornom planu Republike Srbije. Dokumentacijom je predviđena trasa od Malog Požarevca, Mladenovca, Topole, Aranđelovca do Gornjeg Milanovca i Rudnika.

Izgradnjom ove magistrale dobila bi se najkraća veza između Koridora 10 (Beograd-Niš) i - 11 (Beograd - Crna Gora).

"Očekujem da ovu inicijativu podrže i predstavnici pomenutih opština", kaže Jovanović i dodaje:

"Mladenovac je, recimo, već završio eksproprijaciju zemljišta na toj deonici. Magistralni put, ni na jednom delu trase, nije sporan. Verujem da će se inicijativa prihvatiti i odmah krenuti sa izgradnjom generalnog projekta. Svi investitori koji žele da ulažu u ovaj kraj kažu da su nam infrastrukturne veze loše. Kad im pokažemo projekat, kažu da bi odmah počeli da rade da je završen", navodi Jovanović.

Na deonici od Topole do Rudnika već je izmerena i frekventnost vozila. Tokom vikenda tom trasom prođe više od 8.500 vozila dnevno, a radnim danima nešto manje. To ukazuje da je izgradnja ove trase isplativa, a prema proceni nadležnih iz Topole, koštala bi između 80 i 100 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik