HNB: Inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom kvartalu 434 milijuna eura

Bez autora
Jul 12 2010

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine iznosila su 434,2 milijuna eura, što je samo malo manje od razine ulaganja ostvarene u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Analitičari središnje banke pritom ističu kako je došlo do promjena u strukturi inozemnih ulaganja u prvom tromjesečju i to u korist izravnih vlasničkih u odnosu na izravna dužnička ulaganja. Tako su u odnosu na isto razdoblje 2009. godine blago porasla nova vlasnička ulaganja, pri čemu se ističu ona ostvarena putem dokapitalizacije u financijskom sektoru. Osim toga, porasle su i zadržane zarade stranih vlasnika domaćih poduzeća, dok je, s druge strane, u odnosu na prvo tromjesečje 2009. zabilježen zamjetno niži iznos dužničkih izravnih ulaganja...

HNB: Inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom kvartalu 434 milijuna euraIzravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine iznosila su 434,2 milijuna eura, što je samo malo manje od razine ulaganja ostvarene u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Analitičari središnje banke pritom ističu kako je došlo do promjena u strukturi inozemnih ulaganja u prvom tromjesečju i to u korist izravnih vlasničkih u odnosu na izravna dužnička ulaganja. "Tako su u odnosu na isto razdoblje 2009. godine blago porasla nova vlasnička ulaganja, pri čemu se ističu ona ostvarena putem dokapitalizacije u financijskom sektoru.

Osim toga, porasle su i zadržane zarade stranih vlasnika domaćih poduzeća, dok je, s druge strane, u odnosu na prvo tromjesečje 2009. zabilježen zamjetno niži iznos dužničkih izravnih ulaganja", objašnjava se u najnovijem tromjesečnom Biltenu HNB-a.

Statistika izravnih inozemnih ulaganja koju je danas na svojim internet stranicama objavila središnja banka, pokazuje da su vlasnička ulaganja u prvom tromjesečju ove godine iznosila 237,3 milijuna eura, a ostala ulaganja (koja obuhvaćaju trgovinske kredite, kredite, te valute i depozite) su iznosila 123,1 milijun eura. Zadržane su zarade u prvom tromjesečju ove godine iznosile 73,8 milijuna kuna, dok se u istom razdoblju lani bilježio odljev, odnosno povlačenje zadržanih zarada.

Po djelatnostima i u prvom tromjesečju ove godine najviši iznos inozemnih izravnih ulaganja, 246,9 milijuna eura, bilježi bankarski sektor, a slijede s iznosom od 81 milijun eura trgovina na malo te sa 69 milijuna eura ostale poslovne djelatnosti. Po zemljama, Austrijanci su i nadalje najvažniji ulagači u Hrvatsku sa 195,8 milijuna eura u prvom tromjesečju, dok su ulaganja iz Njemačke iznosila 90,4 milijuna eura, a iz Nizozemske 70,2 milijuna eura.

Po podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u proteklih nešto više od 17 godina, od 1993. do kraja prvog tromjesečja ove godine, iznosila su 24,4 milijarde eura. Pritom se više od 35 posto tih ulaganja odnosilo na ulaganja u hrvatski bankarski sektor s obzirom da je iznos ulaganja u financijsko posredovanje, osim osiguravajućih i mirovinskih fondova iznosio više od 8,6 milijardi eura.

Stranci su u proteklih više od 17 godina više od 2,6 milijardi eura uložili u hrvatsku trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini, a slijede proizvodnja naftnih derivata s iznosom 1,62 milijarde eura, proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda sa 1,61 milijardi eura, pošta i telekominikacije sa oko 1,4 milijarde eura, itd. Najviše su u Hrvatsku u tom razdoblju ulagali gospodarstvenici iz Austrije (6,4 milijarde eura), Nizozemske (4,2 milijarde), Njemačke (2,9 milijardi), Mađarske (2,3 milijarde eura), itd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik