Iz Austrije uloženo 2,6 mlrd. USD

Bez autora
Jun 29 2010

Austrija se sa oko 2,6 milijardi dolara uloženih u srpsku ekonomiju nalazi na prvom mestu među stranim investitorima u našoj zemlji. Najveći iznos investicija iz Austrije u Srbiju zabeležen je 2007, kada je ukupno uloženo 1,16 milijardi dolara, dok 2006. bilo investirano 520,4 miliona dolara. Karakteristika austrijskih ulaganja u Srbiji je da su ti investitori strateški orijentisani, sa željom da unapredjuju tehnologiju, povećavaju proizvodnju i izvoz. Dve najnovije austrijske investicije su kompanija Kika sa oko 370 miliona dolara i Vig plaza - "Viner štetiše osiguranja" sa više od 50 miliona dolara. Angažovanje austrijskih kompanija u Srbiji odlikuju primeri dobrih privatizacija kao što su kupovina kruševačke Merime od Henkela, Potisja iz Kanjiže od Tondaha i grinfild investicija Mobilkoma. Značajni austrijski investitori u Srbiji su Mobilkom Austrija, OMV Austrija, Henkel, ATB, Tondah, Metro keš end keri, Grave, Knauf, Vinerberger, Rauh i u oblasti bankarstva i osiguranja Rajfajzen internešenal, Hipo alpe adrija Austrija, Erste banka, Unika...

Iz Austrije uloženo 2,6 mlrd. USDAustrija se sa oko 2,6 milijardi dolara uloženih u srpsku ekonomiju nalazi na prvom mestu među stranim investitorima u našoj zemlji.

Najveći iznos investicija iz Austrije u Srbiju zabeležen je 2007, kada je ukupno uloženo 1,16 milijardi dolara, dok 2006. bilo investirano 520,4 miliona dolara.

Karakteristika austrijskih ulaganja u Srbiji je da su ti investitori strateški orijentisani, sa željom da unapredjuju tehnologiju, povećavaju proizvodnju i izvoz, navodi se analizi Privredne komore Srbije (PKS).

Dve najnovije austrijske investicije su kompanija Kika sa oko 370 miliona dolara i Vig plaza - "Viner štetiše osiguranja" sa više od 50 miliona dolara.

Angažovanje austrijskih kompanija u Srbiji odlikuju primeri dobrih privatizacija kao što su kupovina kruševačke Merime od Henkela, Potisja iz Kanjiže od Tondaha i grinfild investicija Mobilkoma.

Značajni austrijski investitori u Srbiji su Mobilkom Austrija, OMV Austrija, Henkel, ATB, Tondah, Metro keš end keri, Grave, Knauf, Vinerberger, Rauh i u oblasti bankarstva i osiguranja Rajfajzen internešenal, Hipo alpe adrija Austrija, Erste banka, Unika...

Jedna od značajnijih investicija je i kupovina Severa iz Subotice od strane austrijske ATB grupe. U subotičkim pogonima se proizvode motori koje ATB nije do sada imao u svojim proizvodnim programima, čime će se proširiti i tržište i obim izvoza. Pri tome, uposleno je oko 1.700 radnika, koji su obučeni za rad na novim tehnologijama.

Predstavnici austrijske firme Knauf izgradili su novu fabriku praškastih proizvoda, od kojih se proizvodi mašinski malter. Fabrika proizvodi i mase za izravnavanje i gletovanje, premaze i lepkove za pločice.

Nedovoljno iskorišćena mogućnost robne razmene

Robna razmena predstavlja dominantan vid saradnje Srbije sa Austrijom, ali i pored stalnog rasta, ne odgovara mogućnostima i potrebama tržištima dve zemlje.

Austrija je na devetom mestu od 134 zemlje sveta po ostvarenom izvozu i na 11. mestu od 166 zemalja sveta po ostvarenom uvozu Srbije iz ove zemlje, prema raspoloživim podacima za prvi kvartal 2010.

Robnu razmenu Srbije sa Austrijom karakteriše robni deficit na našoj strani.

Posle trgovinske razmene od preko milijardu dolara tokom 2008. godine, u 2009. godini obim razmene je smanjen na 760 miliona dolara, što je posledica recesije i svetske ekonomske krize.

U prva četiri meseca ove godine obim razmene bio je 241,5 miliona dolara, pri čemu je izvoz Srbije vredeo 109,4 miliona dolara, a uvoz 132,03 miliona.

Glavni proizvodi u srpskom izvozu na austrijsko tržište su automatski prekidači, sirova ulje od uljane repice, ploče, limovi trake od rafinisanog bakra, smrznuta malina, konstrukcije i delovi konstrukcija, delovi za mašine, šećer, rafinisano olovo, voćni sokovi i sveže voće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik