Kinezi žele da grade

Bez autora
Jun 14 2010

Kineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti infrastrukture, na projektima izgradnje mostova, tunela i auto-puteva. Potpredsjednik Svekineskog narodnog kongresa i predsjednik Udruženja žena Kine, Čen Žili je danas razgovarala sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem kao i potpredsjednikom Željkom Šturanovićem. Na sastanku je konstatovano da bi kroz razvojne projekte trebalo nastaviti i jačati buduću saradnju Crne Gore i Kine. Krivokapić je ukazao na značaj koji Crna Gora pridaje jačanju sveukupnih veza sa Kinom. On je podsjetio na Ugovor o kreditu između kineske Eksim banke i Crnogorske plovidbe i naglasio značaj tog oblika saradnje za ulaganja u razvojne tokove Crne Gore, pogotovo u postojećoj ekonomskoj situaciji, koja je još uslovljena efektima svjetske ekonomske krize.

Kinezi žele da gradeKineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti infrastrukture, na projektima izgradnje mostova, tunela i auto-puteva, saopštila je potpredsjednik Svekineskog narodnog kongresa i predsjednik Udruženja žena Kine, Čen Žili.

Ona je danas razgovarala sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem kao i potpredsjednikom Željkom Šturanovićem.

Na sastanku je konstatovano da bi kroz razvojne projekte trebalo nastaviti i jačati buduću saradnju Crne Gore i Kine.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz parlamenta, ukazao na značaj koji Crna Gora pridaje jačanju sveukupnih veza sa Kinom. On je podsjetio na Ugovor o kreditu između kineske Eksim banke i Crnogorske plovidbe i naglasio značaj tog oblika saradnje za ulaganja u razvojne tokove Crne Gore, pogotovo u postojećoj ekonomskoj situaciji, koja je još uslovljena efektima svjetske ekonomske krize.

Krivokapić je ocijenio da je ubuduće potrebno jačati ekonomske veze između dvije država i posebno naglasio da Kina pruža bogatu i sadržajnu ponudu u okviru trajnih aranžmana.

On smatra da je Kina pouzdan partner, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je najbrže rastuća svjetska ekonomija, čiji je privredni rast nastavljen i u uslovima globalne krize.

Žili je kazala da svaki narod ima pravo da odabere svoj način i put razvoja, ali da je Kina u procesu otvaranja prema svijetu dosta učila iz primjera bivše Jugoslavije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik