Metro će biti građen po najvišim ekološkim standardima

Bez autora
Sep 17 2024

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je od velike važnosti to što će prilikom realizacije projekta izgradnje metroa u Beogradu biti primenjeni najviši standardi zaštite životne sredine.

Vujović, koja je prisustvovala prezentaciji kapitalnog projekta izgradnje metroa u Beogradu, izrazila je zadovoljstvo zbog toga što se prva faza ovog projekta od nacionalnog značaja odvija planiranom dinamikom.

Prema njenim rečima, ostvaren je značajan napredak u implementaciji i to uz poštovanje najstrožijih mera zaštite životne sredine.

Budući da metro predstavlja ekološki vid prevoza, realizacijom ovog projekta, ne samo da će Beograd dobiti infrastrukturu po ugledu na evropske metropole, već će se značajno smanjiti zagađenje u gradskoj zoni koje dolazi iz saobraćaja, što i jeste naš cilj, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na prvu u nizu studija o proceni uticaja na životnu sredinu (EIA) za prvu fazu ovog projekta, za koji je dodatno izrađena i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) - sveobuhvatan elaborat o zaštiti okoline i zajednice u celini.

Prema njenim rečima, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu za prvu fazu projekta sadrži mere zaštite za površinske i podzemne vode, zemljište, vazduh, prirodna dobra, staništa i ukupnu floru i faunu na trasi metroa, dok šira studija obuhvata i društvene aspekte koji su važni za građane.

Obe studije su predvidele da se projekat realizuje uz poštovanje visokih standarda zaštite životne sredine, što je za nas prioritet. Sigurna sam u to da će beogradski metro biti projekat, koji će na više načina značajno unaprediti kvalitet života Beograđana, naglasila je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik