Moguć kredit za Bar-Boljare

Bez autora
May 16 2010

Evropska investiciona banka EIB i Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD razmatraju finansiranje izgradnje autoputa Bar-Boljare, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednik i ministar finansija Igora Lukšića sa potpredsjednikom Evropske investicione banke Dariom Scanapieccom, direktorom Biznis grupe Evropske banke za obnovu i razvoj Piterom Rajnigerom i potpredsjednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju Joshihikom Moritom. U razgovoru Lukšića sa potpredsjednikom EIB-a, obostrano je konstatovano zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje saradnje Crne Gore i EIB-a na planu realizacije projekata u oblasti vodosnabdijevanja, željezničke i putne infrastrukture i energetskog sektora.

Moguć kredit za Bar-BoljareEvropska investiciona banka EIB i Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD razmatraju finansiranje izgradnje autoputa Bar-Boljare, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednik i ministar finansija Igora Lukšića sa potpredsjednikom Evropske investicione banke Dariom Scanapieccom, direktorom Biznis grupe Evropske banke za obnovu i razvoj Piterom Rajnigerom i potpredsjednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju Joshihikom Moritom.

U razgovoru Lukšića sa potpredsjednikom EIB-a, obostrano je konstatovano zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje saradnje Crne Gore i EIB-a na planu realizacije projekata u oblasti vodosnabdijevanja, željezničke i putne infrastrukture i energetskog sektora.

Posebno je razmotrena mogućnost pružanja finansijske podrške realizaciji auto-puta Bar-Boljari i najavljeni dalji razgovori na ovu temu. Skanapjeko je iskazao otvorenost EIB-a za nastavak saradnje sa Crnom Gorom, koja podrazumijeva podršku njenim strateškim infrastrukturnim projektima, kao i malim i srednjim preduzećima kroz jačanje kreditnog potencijala crnogorskih banaka.

"Dalja podrška EIB-a na planu realizacije prioritetnih projekata iz oblasti infrastrukture, te finansiranja privatnog sektora predstavlja značajan podsticaj održivom i dugoročnom rastu ekonomije Crne Gore", naveo je Lukšić.

Tokom susreta sa direktorom Biznis grupe Evropske banke za obnovu i razvoj, Piterom Rajnigerom, saradnja Crne Gore i EBRD-a na planu realizacije infrastrukturnih projekata ocijenjena je veoma uspješnom i najavljena je spremnost EBRD-a za nastavak pružanja podrške u ovoj oblasti. U tom kontekstu, razmotrene su mogućnosti finansiranja prioritetnih projekata izgradnje auto-puta Bar-Boljari, restrukturiranja Luke Bar i drugih projekata čija će implementacija doprinijeti daljem razvoju Crne Gore.

Prilikom susreta Lukšića sa potpredsjednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju razmotrene su mogućnosti jačanja i unapređenja saradnje Crne Gore i Banke u različitim oblastima. S tim u vezi, Morito je najavio posjetu Misije JCIB-a Crnoj Gori u narednim mjesecima, a posebno je iskazan interes i spremnost za pružanje podrške japanskim investitorima realizaciji projekta izgradnje vetrenjača.

Potpredsjednik Vlade je, kako je saopšteno, pozdravio namjeru JCIB-a da uputi Misiju u Crnoj Gori kako bi se ispitali načini i potencijali unapređenja saradnje, kao i spremnost za finansiranje alternativnog obnovljivog izvora energije, projekta koji će doprinijeti izgradnji 'zdravije' ekonomske budućnosti Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik