Nemački Duispoint ulaže u luku Dunav u Pančevu

Bez autora
Apr 20 2010

Predstavnici lučke kompanije Duispoint trebalo bi da u četvrtak kompaniji Invej dostave ponudu za strateško partnerstvo o ulaganju u Luku Dunav u Pančevu. Ako Nemci uspešno okončaju pregovore sa kompanijom Invej koja je vlasnik Luke Dunav, Pančevo bi nakon uspešnih pregovora postalo regionalni transportni centar. Izgradnja regionalne luke podrazumeva izgradnju potrebne infrastrukture a samim tim i nova radna mesta u saobraćajnoj, građevinskoj i mašinskoj industriji. Investicija Duisporta u luku Pančevo kroz samu izgradnju luke, ali i putne, železničke i vodne infrastrukuture procenjuje se na više stotina miliona evra. Pančevo ima potencijal i ovaj projekat bi doneo sigurno najmanje 500 radnih mesta samo luci Pančevo. Duisport je najpre bio zainteresovan za luku Beograd, ali su dvogodišnji pregovori neuspešno okončani jer je proširenjem zone gradskog stanovanja izgubljen prostor za razvoj saobraćajne infrastrukture. Njihovi planovi sada su usmereni u drugom pravcu.

Nemački Duispoint ulaže u luku Dunav u PančevuNemački Duispoint ulaže u luku Dunav u PančevuPredstavnici lučke kompanije Duispoint trebalo bi da u četvrtak kompaniji Invej dostave ponudu za strateško partnerstvo o ulaganju u Luku Dunav u Pančevu.

Ako Nemci uspešno okončaju pregovore sa kompanijom Invej koja je vlasnik Luke Dunav, Pančevo bi nakon uspešnih pregovora postalo regionalni transportni centar.

Izgradnja regionalne luke podrazumeva izgradnju potrebne infrastrukture a samim tim i nova radna mesta u saobraćajnoj, građevinskoj i mašinskoj industriji. Investicija Duisporta u luku Pančevo kroz samu izgradnju luke, ali i putne, železničke i vodne infrastrukuture procenjuje se na više stotina miliona evra.

"Pančevo ima potencijal i ovaj projekat bi doneo sigurno najmanje 500 radnih mesta samo luci Pančevo", kaže pomoćnik gradonačelnice SO Pančevo Filip Mitrović.

U Luci Beograd kažu da je Duisport najpre bio zainteresovan za luku Beograd, ali da su dvogodišnji pregovori neuspešno okončani jer je proširenjem zone gradskog stanovanja izgubljen prostor za razvoj saobraćajne infrastrukture. Njihovi planovi sada su usmereni u drugom pravcu.

"Naravno da ćemo u skladu sa aktuelnim zonama platiti konverziju zemljišta ali tek kada takva investicija bude tržišno opravdana. Trenutno nema zainteresovanih investitora“, kaže PR Luke Beograd Tijana Munišić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik