Neto investicije veće 30%

Bez autora
Jul 13 2010

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prva četiri mjeseca ove godine iznosile su 164 miliona eura, 30 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prema preliminarnim podacima Centralne banke ukupan priliv stranih direktnih investicija za četiri mjeseca iznosio je 189 miliona eura, 18,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći priliv ostvaren je po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, 86,3 miliona eura ili 18,8 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. U formi intekompanijskog duga ostvaren je priliv od 52,4 miliona eura, 39,4 odsto više. Ulaganja u nekretnine smanjena su 8,2 odsto na 44,5 miliona eura, dok je priliv po osnovu povlačenja novca investiranog u inostranstvu iznosio 5,9 miliona. Odliv stranih direktnih investicija za četiri mjeseca bio je 23,4 odsto manji nego u uporednom periodu i iznosio je 25,2 miliona eura. Na obaveze domaćih preduzeća po osnovu kredita uzetih kod matičnih kompanija odnosilo se 13,6 miliona eura, a na odliv od prodaje nekretnina nerezidenata 2,7 miliona eura.

Neto investicije veće 30%Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prva četiri mjeseca ove godine iznosile su 164 miliona eura, 30 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke ukupan priliv stranih direktnih investicija za četiri mjeseca iznosio je 189 miliona eura, 18,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći priliv ostvaren je po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, 86,3 miliona eura ili 18,8 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. U formi intekompanijskog duga ostvaren je priliv od 52,4 miliona eura, 39,4 odsto više.

Ulaganja u nekretnine smanjena su 8,2 odsto na 44,5 miliona eura, dok je priliv po osnovu povlačenja novca investiranog u inostranstvu iznosio 5,9 miliona.

Odliv stranih direktnih investicija za četiri mjeseca bio je 23,4 odsto manji nego u uporednom periodu i iznosio je 25,2 miliona eura. Na obaveze domaćih preduzeća po osnovu kredita uzetih kod matičnih kompanija odnosilo se 13,6 miliona eura, a na odliv od prodaje nekretnina nerezidenata 2,7 miliona eura. Odliv po osnovu povlačenja investicija u domaće bake i preduzeća bio je dva miliona eura.

Investicije crnogorskih rezidenata u strane banke i preduzeća iznosile su 4,8 miliona eura, a odliv nastao po osnovu kupovine nekretnina u inostranstvu 1,9 miliona. Krediti odobreni matičnim kompanijama u inostranstvu iznosili su 35 hiljada eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik