Nova saobraćajna mreža

Bez autora
Jun 09 2010

Transevropska transportna mreža (TEN-T) nije ispunila očekivanja, zbog čega će u narednih devet mjeseci ponovo biti crtana osnovna, u koju će se uključivati i države sa evropskom perspektivom. Za Crnu Goru bitan podatak je da će se sve države koje su na putu ka Uniji uključivati u novu osnovnu mrežu, uz identifikovanje njihovih nacionalnih interesa. Postoji opasnost da se neki od koridora iz prethodno nacrtane transevropske mreže možda neće naći u osnovnoj, zbog nedostatka stepena završenosti ili manjeg od očekivanog značaja. To bi moglo da se odnosi na koridore 5C i 8, ali i dijelove koridora 10. Predstojaće velika borba između država EU međusobno, ali i kandidata, kako bi se što bolje pozicionirale u okviru nove saobraćajne mreže u Evropi. TEN-T ne funkcioniše kao jedinstven sistem, a i određeni dijelovi nijesu realizovani usljed nedostatka novca, ali i izostanka posvećenosti određenih država, koje su stavljale nacionalne ispred evropskih interesa.

Nova saobraćajna mrežaTransevropska transportna mreža (TEN-T) nije ispunila očekivanja, zbog čega će u narednih devet mjeseci ponovo biti crtana osnovna, u koju će se uključivati i države sa evropskom perspektivom, zaključeno je na konferenciji ministara saobraćaja Evropske unije.

Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar, kazao je nakon učešća na dvodnevnoj konferenciji u Saragosi, da je za Crnu Goru bitan podatak da će se sve države koje su na putu ka Uniji uključivati u novu osnovnu mrežu, uz identifikovanje njihovih nacionalnih interesa.

„Postoji opasnost da se neki od koridora iz prethodno nacrtane transevropske mreže možda neće naći u osnovnoj, zbog nedostatka stepena završenosti ili manjeg od očekivanog značaja", rekao je Lompar.

On je dodao da bi to moglo da se odnosi na koridore 5C i 8, ali i dijelove koridora 10.

„Predstojaće velika borba između država EU međusobno, ali i kandidata, kako bi se što bolje pozicionirale u okviru nove saobraćajne mreže u Evropi", smatra Lompar.

Na konferenciji je zaključeno da TEN-T ne funkcioniše kao jedinstven sistem, kao i da određeni dijelovi nijesu realizovani usljed nedostatka novca, ali i izostanka posvećenosti određenih država, koje su stavljale nacionalne ispred evropskih interesa.

Lompar je objasnio da će u narednih devet mjeseci ponovo biti crtana osnovna mreža, na novim principima.

„Biće korišćeni potpuno novi oblici finansiranja, s većom pažnjom na privatno-javno partnerstvo, bankarska sredstva i evropske fondove, kao i uvođenje euro vinjete", precizirao je Lompar.

On je naveo da će tvorci osnovne mreže insistirati na uvođenju nove tehnologije, zaokruživanju tržišta i identifikaciji uskih grla i nedostajućih karika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik