Otvaranjem novih pogona fabrika „Chips Way” zaokružila najveći investicioni ciklus u istoriji kompanije

Bez autora
Oct 16 2024

Nakon više od 50 godina poslovanja, čačanska kompanija „Chips Way“ je u protekle tri godine zaokružila najveći investicioni ciklus u istoriji kompanije, vredan više od 20 miliona evra.

Najnovije investicije uključuju i instalaciju najmodernije linije za proizvodnju čipsa, kapaciteta 1.500 kilograma na sat, kao i nove linije za proizvodnju flipsa i kokica. U proizvodnu liniju slanih grickalica investirano je tri miliona evra. Proizvodno skladišni prostori u Čačku su renovirani  po najvišim standardima u prehrambenoj industriji, a dodatna investicija je i skladište u Novom Bečeju, opremljeno najsavremenijim mašinama za manipulaciju, obradu i čuvanje krompira, u cilju da se osigura najbolji kvalitet čipsa. Čitava investicija realizovana je uz podršku Vlade Republike Srbije, kroz kredite domaćih banka i sopstvena sredstva ove kompanije.

Kao rezultat ovih ulaganja menadžment očekuje da će u narednoj godini postići rekordne poslovne rezultate sa očekivanim prihodom od 25 miliona evra i gotovo 6.000 tona proizvedene robe, od čega je preko 50 odsto namenjeno izvozu.

Ceremoniji predstavljanja novih pogona u Čačku prisustvovali su ambasador SAD u Srbiji Nj. E. Kristofer Hil, gradonačelnik Čačka Milun  Todorović, kao i direktori i vlasnici brojnih domaćih i stranih kompanija na čelu sa Milenkom Kostićem, vlasnikom „Auto-Čačka“.

– Fabrika u Čačku je od 2013. godine doživela veliku transformaciju i sada je jedna od tehnološki najsavremenijih u svetu, specijalizovana za proizvodnju slanih grickalica. Trenutno imamo 200 zaposlenih, tri proizvodne linije, poslujemo po svetskim standardima koristeći najsavremeniju tehnologiju renomiranih proizvođača opreme iz celog sveta. Očekujemo da završimo 2024. godinu sa prihodom od preko 19 miliona evra, gde je 54 odsto ukupne prodaje izvoz na više od 10 inostranih tržišta. Cilj nam je da nastavimo da investiramo u ljude i proizvodnju, da širimo spektar proizvodnog programa, što će omogućiti visoko pozicioniranje kompanije  u svojoj industriji - izjavio je Luka Jovanović, direktor fabrike „ Chips Way”.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka ovom prilikom je čestitao zaposlenima i vlasnicima fabrike na novoj proizvodnoj hali i podsetio da je vrednost ulaganja u poslednjih 10 godina bila preko 30 miliona evra.

– Naša čačanska čipsara imala je sjajne godine sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. U bivšoj Jugoslaviji bila je najveći proizvođač i prodavac čipsa. Nažalost, kasnije se dešavaju ne tako dobre godine. Pre devet godina kada smo prvi put bili ovde nakon uspešne privatizacije, hale su bile devastirane bez zaposlenih, osim nekoliko čuvara, koji su ipak čuvali imovinu čipsare. Ova fabrika je imala sreću da ima sjajne ljude koji imaju energiju, viziju, naravno i sredstva da se ozbiljno uključe u razvoj. Ovde radi 200 ljudi iz Čačka, od tih plata izdržava se 200 naših porodica. Ono što smo danas videli je ogroman napredak, a sve to je samo dobit i za Grad Čačak i za državu Srbiju. Naša obaveza je da pomažemo, kroz planski akt i infrastrukturu, da ulažimo u budućnosti u mlade ljude i nova radna mesta – rekao je Milun Todorović.

Raško Gavrilović, direktor proizvodnje u popularnoj čipsari, je dodao da je instalirano više od 1.000 solarnih panela na krov fabrike, koji proizvode do 1 MWh električne energije, kao i da je nabavljena mašina za izdvajanje skroba iz otpadnih voda, čime je drastično poboljšan kvalitet ispuštenih otpadnih voda fabrike.

Iz menadžmenta su naglasili da  fabrika u proizvodnji koristi isključivo domaći krompir koji dolazi sa više od 450 hektara zasada, čime se osigurava visok kvalitet proizvoda, ali i obezbeđuje podrška domaćoj poljoprivredi.

Za doprinos razvoju domaće privrede i brend koji postoji 53 godine ova čačanska kompanija je nedavno dobila i nagradu Privredne komore Srbije. Čips iz Čačka se više od pola veka prodaje u ambalaži koja nije menjala izgled pa je dalje prepoznatljiva grickalica na prostorima svih država bivše Jugoslavije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik