Potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava EU za razvoj opština na jugu Srbije

Bez autora
Jul 19 2010

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su danas u Vranju ugovor o dodeli bespovratnih sredstva EU za sprovođenje programa “Evropsko partnerstvo sa opštinama – PROGRES”, u vrednosti od 17,5 miliona evra. Cilj ovog programa je da se u naredne tri godine podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Program PROGRES pruža šansu za razvoj uglavnom nerazvijenih gradova i opština na jugu i jugozapadu Srbije i treba da omogući da se oni osposobe da kasnije konkurišu za mnogo veća sredstva. Kroz ovaj program radiće se na unapređenju infrastrukture i poboljšanju usluga koje opštine pružaju građanima i privredi, na osavremenjivanju rada na principima dobre uprave i promociji sopstvenih razvojnih potencijala. U narednom periodu Srbija će konkurisati za još tri evropska fonda iz kojih će kroz projekte povlačiti novac za različite namene kako bi se stanovništvo i lokalne vlasti pripremili za evrointegracije. Do kraja godine biće usvojen i zakon o javnoj svojini, kojim će biti vraćene nadležnosti opštinama, ali i pokrajinama na imovinu na njihovim teritorijama.

Potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava EU za razvoj opština na jugu SrbijePotpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su danas u Vranju ugovor o dodeli bespovratnih sredstva EU za sprovođenje programa “Evropsko partnerstvo sa opštinama – PROGRES”, u vrednosti od 17,5 miliona evra.

Cilj ovog programa je da se u naredne tri godine podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

Program PROGRES pruža šansu za razvoj uglavnom nerazvijenih gradova i opština na jugu i jugozapadu Srbije i treba da omogući da se oni osposobe da kasnije konkurišu za mnogo veća sredstva.

Kroz ovaj program radiće se na unapređenju infrastrukture i poboljšanju usluga koje opštine pružaju građanima i privredi, na osavremenjivanju rada na principima dobre uprave i promociji sopstvenih razvojnih potencijala.

U narednom periodu Srbija će konkurisati za još tri evropska fonda iz kojih će kroz projekte povlačiti novac za različite namene kako bi se stanovništvo i lokalne vlasti pripremili za evrointegracije.

Do kraja godine biće usvojen i zakon o javnoj svojini, kojim će biti vraćene nadležnosti opštinama, ali i pokrajinama na imovinu na njihovim teritorijama.

Evropska unija je za ovaj projekat izdvojila 13,5 miliona evra, Vlada Švajcarske 2,5 miliona evra, a Vlada Srbije 1,5 milion evra, pri čemu će program sprovoditi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik