Ruske firme grade prugu

Bez autora
Jun 07 2010

Nastavak pregovora sa Ruskom federacijom oko realizacije dogovorenog investicioniog kreditnog paketa vrednog 800 miliona dolara očekuje nas u narednoj godini. Tek početkom godine započećemo razgovore o uslovima kredita i to samo za jedan deo odobrene sume, okvirne vrednosti oko 600 miliona dolara. Zaključak sa prošlonedeljnih pregovora o ruskom kreditu je da CIP i Železnice Srbije do kraja godine dopune idejni projekat za završetak Beogradskog železničkog čvora i gradnju železničke pruge Valjevo - Loznica. Ovi projekti su samo delimično urađeni, ali je izvesno da ih projektanti CIP i stručnjaci Železnice mogu doraditi do kraja godine. Nakon toga, Ruske železnice će analizirati strukturu troškova ovih, od nas kandidovanih, projekata i predložiti svojoj vladi konačnu cenu za taj posao. Tokom pregovora o “ruskom kreditu”, obe strane su utvrdile cenu radova koja se razlikuje za oko deset odsto.

Ruske firme grade pruguNastavak pregovora sa Ruskom federacijom oko realizacije dogovorenog investicioniog kreditnog paketa vrednog 800 miliona dolara očekuje nas u narednoj godini - kaže za “Novosti” Zoran Ćirović, šef Radne grupe za pregovore o “ruskoj milijardi”.

- Tek početkom godine započećemo razgovore o uslovima kredita i to samo za jedan deo odobrene sume, okvirne vrednosti oko 600 miliona dolara.

Zaključak sa prošlonedeljnih pregovora o ruskom kreditu je da CIP i Železnice Srbije do kraja godine dopune idejni projekat za završetak Beogradskog železničkog čvora i gradnju železničke pruge Valjevo - Loznica.

- Ovi projekti su samo delimično urađeni, ali je izvesno da ih projektanti CIP i stručnjaci Železnice mogu doraditi do kraja godine - smatra Đirović.

- Nakon toga, Ruske železnice će analizirati strukturu troškova ovih, od nas kandidovanih, projekata i predložiti svojoj vladi konačnu cenu za taj posao.

Tokom pregovora o “ruskom kreditu”, obe strane su utvrdile cenu radova koja se razlikuje za oko deset odsto.

- Okvirno, završetak beogradskog železničkog čvora košta oko 260 miliona evra, a vrednost radova na pruzi Valjevo - Loznica procenjena je na oko 200 miliona evra - objašnjava Đirović.

- U toku pregovora razgovaralo se i o rekonstrukciji pruge Beograd - Bar. Međutim, kako je ovaj železnički pravac, delom, na teritoriji Crne Gore, a Rusi ne žele da finansiraju samo deo projekta, za sada su dogovori o ovom projektu odloženi - konstatuje Zoran Ćirović.

Samo na sigurno

Mada je srpska strana, kako nam je rečeno, smatrala da je dovoljno da se u sve planirane projekte uđe fazno, odnosno da se na bazi postojeće dokumentacije potpiše memorandum o saradnji na pomenutim poslovima, Rusi su insistirali da se sve kalkulacije rade samo na bazi apsolutno završenih idejnih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik