SIEPA i RARIS potpisali Memorandum o saradnji

Bez autora
Jul 20 2010

Prema današnjem saopštenju, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) potpisala je Memorandum o saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije (RARIS), u cilju stvaranja boljih uslova za privlačenje investicija i promociju izvoza u istočnoj Srbiji. SIEPA će Regionalnoj agenciji omogućiti pristup svim bazama, kako investicionih projekata tako i lokalnih dobavljača, pružiti podršku prilikom analiza, prezentacija i sprovođenja svih investicionih projekata. Takođe, ova saradnja će doprineti i uspostavljanju veze između lokalnih samouprava i biznis sektora u istočnoj Srbiji, odnosno u opštinama Majdanpek, Kladovo, Negotin, Bor, Boljevac, Sokobanja i Knjaževac, kao i u gradu Zaječaru. SIEPA i RARIS će zajednički raditi na promociji privrede istočne Srbije, odnosno omogućavati učešće kompanija na privrednim skupovima u inostranstvu i organizovati poslovne susrete sa stranim kompanijama.

SIEPA i RARIS potpisali Memorandum o saradnjiPrema današnjem saopštenju, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) potpisala je Memorandum o saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije (RARIS), u cilju stvaranja boljih uslova za privlačenje investicija i promociju izvoza u istočnoj Srbiji.

SIEPA će Regionalnoj agenciji omogućiti pristup svim bazama, kako investicionih projekata tako i lokalnih dobavljača, pružiti podršku prilikom analiza, prezentacija i sprovođenja svih investicionih projekata.

Takođe, ova saradnja će doprineti i uspostavljanju veze između lokalnih samouprava i biznis sektora u istočnoj Srbiji, odnosno u opštinama Majdanpek, Kladovo, Negotin, Bor, Boljevac, Sokobanja i Knjaževac, kao i u gradu Zaječaru. SIEPA i RARIS će zajednički raditi na promociji privrede istočne Srbije, odnosno omogućavati učešće kompanija na privrednim skupovima u inostranstvu i organizovati poslovne susrete sa stranim kompanijama.

Dodatni pokazatelj potrebe da se više radi sa lokalnim samoupravama u istočnoj Srbiji je i podatak da su za deset krugova Programa podsticaja investitorima, koji sprovodi SIEPA, samo dve investicije realizovane u ovim opštinama. To je kompanijima “BTR exp” iz Boljevca, koja se bavi proizvodnjom drvenog uglja, i koja je za investiciju od 2,1 milion evra i 51 novo radno mesto dobila 102.000 evra, kao i kompanija “Almag”, koja je za izgradnju fabrike metalnih proizvoda, u vrednosti od preko 1,5 miliona evra u Kladovu dobila podsticajna sredstva u iznosu od 175.000 evra. “Almag” je time omogućio zapošljavanje 70 novih radnika.

SIEPA je do sada potpisala slične sporazume sa Stalnom konferencijum gradova i opština (SKGO), kao i agencijama za privlačenje stranih investicija iz Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. SIEPA ima stalnu saradnju sa Agencijom za razvoj centralne Srbije i VIP (Vojvodina), pa je ovo jedan u nizu koraka širenja lokalnog i regionalnog prisustva SIEPA-e.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik