SIEPA očekuje dve milijarde stranih ulaganja u 2010.

Bez autora
Jul 31 2010

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) objavila je da očekuje da će ove godine Srbija privući dve milijarde dolara direktnih stranih investicija. U prva četiri meseca ove godine u Srbiju je ušlo 590 miliona dolara stranih investicija.S obzirom na taj iznos realno je očekivati da će se tokom 2010. godine u Srbiju sliti oko dve milijarde dolara. Ipak nezahvalno je davati prognoze priliva ulaganja u vreme krize jer multinacionalne kompanije često menjaju investicione planove...

SIEPA očekuje dve milijarde stranih ulaganja u 2010.Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) objavila je da očekuje da će ove godine Srbija privući dve milijarde dolara direktnih stranih investicija.

Predstavnik SIEPA za odnose sa javnošću Miloš Ćurčin kazao je agenciji Beta da je u prva četiri meseca ove godine u Srbiju ušlo 590 miliona dolara stranih investicija.

„S obzirom na taj iznos realno je očekivati da će se tokom 2010. godine u Srbiju sliti oko dve milijarde dolara”, kazao je on ali je dodao da je nezahvalno davati prognoze priliva ulaganja u vreme krize jer multinacionalne kompanije često menjaju investicione planove.

Zvanične projekcije su proteklih godina bile potcenjene ili precenjene zbog pozitivnog ili negativnog ishoda krupnih transakcija, kazao je Ćurčin i naveo primere neočekivano velike investicije Pepsik koja je kupila Marbo produkt i neuspeh tendera za prodaju Galenike.

„Ostvarenje plana stranih ulaganja u 2010. najviše zavisi od prodaje Telekoma Srbije, ali i realizacije planova za modernizaciju postrojenja Naftne industrije Srbije, rekonstrukciju pogona Zastave u Kragujevcu i tendera za izgradnju novih blokova u dve termoelektrane”, kazao je on.

Ćurčin je ocenio da bi iznos od dve milijarde dolara investicija mogao da bude premašen ukoliko se investicioni projekti nastave planiranom dinamikom i dodaju grinfild investicije, dolazak Fijatovih dobavljača i očekivano ulaganje kompanije Ikea, kao i ulaganja u bankarstvo, trgovinu i nekretnine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik