Španjolci i Iranci grade LNG terminal kod Ploča

Bez autora
Jun 06 2010

Tvrtka Gas Natural SDG. S.A. iz Španjolske i National Oil Company iz Irana planiraju gradnju terminala za srednju Europu na lokaciji Sestrun u Rogotinu. U realizaciju oko 700 milijuna eura vrijednoga projekta ušli bi nakon formiranja grupe tvrtki kojima bi se priključio i zagrebački Berber, tvrtka koja se bavi razvojem poslovnih projekata. Lokacija budućeg LNG terminala nalazi se dva kilometra zračne linije od Luke Ploče, a riječ je o 25 hektara zemlje u vlasništvu tvrtke Vebecot. Na projektu se radi godinama, a predstavnici Berbera obavili su niz razgovora u Iranu i Španjolskoj te pozvali HEP i Plinacro da se uključe u projekt. Predloženo je da Gas Natural bude nositelj investicije, a da iranska tvrtka bude suinvestitor koji će garantirati opskrbu. Vlada Irana neformalno je potvrdila interes da sudjeluje u financiranju projekta i da osigura potrebne količine LNG-a, počevši od 2015. godine.

Španjolci i Iranci grade LNG terminal kod PločaTvrtka Gas Natural SDG. S.A. iz Španjolske i National Oil Company iz Irana planiraju gradnju terminala za srednju Europu na lokaciji Sestrun u Rogotinu.

U realizaciju oko 700 milijuna eura vrijednoga projekta ušli bi nakon formiranja grupe tvrtki kojima bi se priključio i zagrebački Berber, tvrtka koja se bavi razvojem poslovnih projekata.

THEP i Plinacro

Lokacija budućeg LNG terminala nalazi se dva kilometra zračne linije od Luke Ploče, a riječ je o 25 hektara zemlje u vlasništvu tvrtke Vebecot. Na projektu se radi godinama, a predstavnici Berbera obavili su niz razgovora u Iranu i Španjolskoj te pozvali HEP i Plinacro da se uključe u projekt. Predloženo je da Gas Natural bude nositelj investicije, a da iranska tvrtka bude suinvestitor koji će garantirati opskrbu.

Vlada Irana neformalno je potvrdila interes da sudjeluje u financiranju projekta i da osigura potrebne količine LNG-a, počevši od 2015. godine. Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, “daje potporu svim gospodarskim projektima, pa tako i projektima u području energetike, ako su ekonomski i ekološki prihvatljivi”.

Prenamjena zemljišta


Za ovako velike energetske projekte, kažu, neophodni su Studija utjecaja na okoliš i usklađenost s Prostornim planom. Zatražena je izrada dokumentacije o prenamjeni zemljišta tvrtke Vebecot, čime bi se osigurali uvjeti za gradnju terminala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik