Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja

Bez autora
Jun 04 2010

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar finansija Češke Eduard Janota potpisali su danas Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između dve zemlje. Taj sporazum dobra je osnova za povećanje investicija Češke u Srbiju i početak ulaganja srpskih kompanija u toj zemlji. Pre početka globalne ekonomske krize godišnja vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Češke iznosila je 350 miliona evra. Kao uspešan primer čeških investicija je kompanija "Mitas" koja je svojevremeno preuzela srpsku firmu "Rumaguma" sa približno 300 zaposlenih. Ta češka kompanija sada planira da izgradi novu fabriku u Rumi površine 9.000 kvadratnih metara, u koju će investirati skoro 30 miliona evra. Češka eksportna banka, koja je pod nadležnošću Ministarstva finansija te zemlje, spremna je da odobri kredit od 120 miliona evra za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Niš–Dimitrovgrad...

Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganjaPotpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar finansija Češke Eduard Janota potpisali su danas Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između dve zemlje.

Taj sporazum dobra je osnova za povećanje investicija Češke u Srbiju i početak ulaganja srpskih kompanija u toj zemlji. Pre početka globalne ekonomske krize godišnja vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Češke iznosila je 350 miliona evra.

Kao uspešan primer čeških investicija je kompanija "Mitas" koja je svojevremeno preuzela srpsku firmu "Rumaguma" sa približno 300 zaposlenih. Ta češka kompanija sada planira da izgradi novu fabriku u Rumi površine 9.000 kvadratnih metara, u koju će investirati skoro 30 miliona evra.

Dinkić je ukazao na to da je sa Janotom razgovarao i o sprovođenju Protokola o saradnji u oblasti saobraćaja i potvrdio da je Češka eksportna banka, koja je pod nadležnošću Ministarstva finansija te zemlje, spremna da odobri kredit od 120 miliona evra za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Niš–Dimitrovgrad.

Srbija je, pre svega sa zemljama EU, potpisala veći broj ovakvih sporazuma o podsticanju i zaštiti ulaganja, a tendencija je da broj takvih ugovora bude što veći jer omogućavaju lakši protok kapitala.

Janota je rekao da će danas potpisani dokument biti od najveće koristi privrednicima, koji će imati jasan pravni okvir i garanciju da će njihova ulaganja biti zaštićena. On je izrazio očekivanje da će Češka i Srbija, pored dobrih političkih odnosa, ubuduće imati i razvijene ekonomske odnose i napomenuo da će češki parlament uskoro ratifikovati sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Srbijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik