U prvih šest mjeseci strana ulaganja u BiH smanjena 41 posto

Bez autora
Aug 08 2010

U BiH je u prvoj polovici ove godine uložen 121 milijun eura, što je za 41 posto manje u odnosu na isti period 2009. godine. Podaci bosanskohercegovačke Agencije za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) pokazuju da se veliki pad priljeva investicija u prvom polugodištu može objasniti lošim utjecajem financijske krize, zbog koje su se investitori suzdržavali od ulaganja. Iako su ulaganja u 2010. godini smanjena za skoro polovinu, važno je istaknuti da u tom periodu nije bilo zatvaranja postojećih kapaciteta. U ovom periodu strane tvrtke najviše su investirale u sektor proizvodnje - 47 posto, trgovinu - 29 posto, a u financijske usluge izvan bankarstva 14 posto. Na sektor usluga otpada 3 posto investicija, 2 posto na sektore bankarstva i telekomunikacija te 1 posto na turizam i nekretnine...

U prvih šest mjeseci strana ulaganja u BiH smanjena 41 postoU BiH je u prvoj polovici ove godine uložen 121 milijun eura, što je za 41 posto manje u odnosu na isti period 2009. godine.

Podaci bosanskohercegovačke Agencije za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) pokazuju da se veliki pad priljeva investicija u prvom polugodištu može objasniti lošim utjecajem financijske krize, zbog koje su se investitori suzdržavali od ulaganja, prenosi Blic. "Iako su ulaganja u 2010. godini smanjena za skoro polovinu, važno je istaknuti da u tom periodu nije bilo zatvaranja postojećih kapaciteta", navode u FIPA.

U ovom periodu strane tvrtke najviše su investirale u sektor proizvodnje - 47 posto, trgovinu - 29 posto, a u financijske usluge izvan bankarstva 14 posto. Na sektor usluga otpada 3 posto investicija, 2 posto na sektore bankarstva i telekomunikacija te 1 posto na turizam i nekretnine.

Najznačajnije zemlje investitori u prvoj polovini godine u BiH bile su Austrija sa 32,7 milijuna eura, Hrvatska s 18,1 milijunom i Srbija sa 16,2 milijuna eura. U FIPA-i ističu da interes investitora za ulaganje u BiH postoji, kao i raspoloživi resursi, ali da financijska kriza i političke turbulencije često uspore ili onemoguće realizaciju projekata.

"Potencijalni ulagači najviše iskazuju interes za energetski sektor, za infrastrukturu, nekretnine odnosno industrijske poslovne prostore, te sektor drvne industrije, poljoprivredu i turizam", kazali su u FIPA-i.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik