Vlada će uložiti 400.000 dolara u novu kompaniju

Bez autora
Apr 19 2010

Vlada Srbije uložiće 400.000 dolara u osnivanje nove kompanije, koja će od "Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika. Po Zakonu o vazdušnom saobraćaju, svaka aviokompanija koja želi da se bavi redovnim saobraćajem mora da ima na računu 400.000 dolara. Iznos od 400.000 dolara neophodan je za redovni saobraćaj, a 200.000 za čarter saobraćaj. Ko god želi da formira aviokompaniju mora da ima te pare, to je obavezni depozit koji mora da postoji i država mora da ispuni taj uslov. Još se ne zna kako će sa potencijalnim strateškim partnerom biti podeljen kapital u novoformiranom preduzeću, ali da država verovatno neće imati većinski deo, što će biti određeno kada bude raspisan tender. Zaključak da se osnuje nova kompanija, koja će preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika i koja će moći da bude dokapitalizovana od strane strateškog partnera, usvojen je u petak na telefonskoj sednici vlade, pošto su Radna grupa za poslovnu kosolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Vlada će uložiti 400.000 dolara u novu kompanijuVlada Srbije uložiće 400.000 dolara u osnivanje nove kompanije, koja će od "Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika.

Po Zakonu o vazdušnom saobraćaju, svaka aviokompanija koja želi da se bavi redovnim saobraćajem mora da ima na računu 400.000 dolara.

Iznos od 400.000 dolara neophodan je za redovni saobraćaj, a 200.000 za čarter saobraćaj. Ko god želi da formira aviokompaniju mora da ima te pare, to je obavezni depozit koji mora da postoji i država mora da ispuni taj uslov - kazao je Miljković i dodao da se još ne zna kako će sa potencijalnim strateškim partnerom biti podeljen kapital u novoformiranom preduzeću, ali da država verovatno neće imati većinski deo, što će biti određeno kada bude raspisan tender.

Miljković je ranije izjavio da je zaključak da se osnuje nova kompanija, koja će preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika i koja će moći da bude dokapitalizovana od strane strateškog partnera, usvojen u petak na telefonskoj sednici vlade, pošto su Radna grupa za poslovnu kosolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

On je dodao i da je rok za osnivanje nove kompanije 75 dana.

Ministarstvo za infrastrukturu i druga resorna ministarstva formiraće radnu grupu za konsultanta koji će u kasnijem periodu raspisati tender na osnovu čega će biti izabran strateški partner za novu kompaniju.

U medijima se pojavila informacija da su predstavnici "Turkiš erlajnza" predložili srpskoj vladi da zajedno osnuju novu aviokompaniju pod imenom "Er Srbija", kao i da su Turci spremni da ulože deset novih aviona za 51 odsto vlasništva u tom preduzeću, kojem bi država obezbedila tretman domaćeg avio prevoznika.

"Jat ervejz" bi po tom predlogu, otišao u stečaj sa svojim velikim dugovima.

Nacionalni avioprevoznik je 2009. godinu završio sa dugom od 25 miliona evra i akumuliranim gubitkom iz 1990-ih od 146 miliona.

"JAT ervejz", u kome je zaposleno 1.200 ljudi, u vlasništvu ima 12 aviona starih više od 20 godina i koristi još tri zakupljena aviona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik