Za projekte prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije 5,4 miliona evra

Bez autora
Sep 16 2024

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević izjavila je danas u Vranju da Prvi poziv za podnošenje predloga projekata za Prekogranični program Srbija – Severna Makedonija 2021–2027 u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), koji je otvoren 5. septembra, traje do 22. oktobra.

Miščević je, na konferenciji povodom objavljivanja tog poziva, istakla da do tog roka mogu da se podnesu predlozi koje će kroz ovaj projekat EU kofinansirati sa 5,4 miliona evra.

Ona je ocenila da projekti prekogranične saradnje imaju za cilj promovisanje dobrosusedskih odnosa i evropskih integracija, ali najvažniji cilj je da unaprede socijalno-ekonomski razvoj na terenu.

Ministarka je rekla da je EU od 2001. godine Srbiji i Zapadnom Balkanu u grantovima dala više od četiri milijarde evra.

Ona je podsetila na neke od projekata koji su sprovedeni u okviru programa prekogranične saradnje, dodajući da se kroz tri projekta u Vranju veoma dobro vide koristi saradnje.

Ministar lokalne samouprave u Vladi Severne Makedonije Zlatko Perinski rekao je da novi program podržava inicijative koje neguju razmenu i međukulturnu saradnju.

Perinski je naveo da program nudi mogućnost saradnje u sektoru turizma manje razvijenih područja sa onim područjima koja su razvijenija i dodao da IPA III iznosi 8,4 miliona evra, ali da će u ovom pozivu za projekte biti dostupno 5,4 miliona evra.

Taj novac će biti podeljen na dva tematska prioriteta – zapošljavanje i prekogranična socijalna uključenost sa 2,9 miliona evra, odnosno podsticanje turizma sa 2,43 miliona evra, objasnio je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre najavio je da je zvanično objavljivanje ovog poziva za podnošenje predloga u okviru programa početak saradnje u okviru velikog programa IPA III, pa će uslediti i novi pozivi za projekte prekogranične saradnje Srbije i BiH, kao i Srbije i Crne Gore.

Sve te inicijative će osnažiti regionalne veze i napore u saradnji, istakao je Žiofre, dodajući da će se dva glavna stuba saradnje fokusirati na zapošljavanje i mobilnost radne snage, odnosno podsticanje turizma, kulturnog i prirodnog nasleđa.

On je naglasio da je Unija posvećena članstvu Srbije i Severne Makedonije u EU i želi da ojača njihovu prekograničnu saradnju, kao način da se ispune zajednički ciljevi na dobrobit svih građana.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ta lokalna samouprava od 2007. do 2018. godine učestvovala u programu prekogranične saradnje sa Bugarskom na četiri projekta.

Vranje ima nameru da aplicira sa projektima u oblasti turizma na projektima prekogranične saradnje sa Severnom Makedonijom, najavio je Milenković.

Miščević, Perinski i Žifore obišli su projekte prekogranične saradnje koje je Srbija sprovela sa Severnom Makedonijom i Bugarskom.

Oni su posetili Sektor za vanredne situacije, koji je korisnik projekta „Zajedničke intervencije u vanrednim situacijama u pograničnom regionu Srbije i Bugarske“, Javno komunalno preduzeće Komrad, u okviru kojeg je realizovan projekat „Poboljšanje i zaštita ljudskog zdravlja i sredine smanjenjem rizika od zagađenja kroz efikasno upravljanje otpadom“.

Takođe, oni su obišli Javno preduzeće Vodovod Vranje, koje je uključeno u realizaciju projekta „Jačanje međunarodnih odnosa između Severne Makedonije i Srbije sa zajedničkim ciljem unapređenja životne sredine“.

Ministarka je istakla da je sprovodivost projekata Srbije tokom projekta IPA II bila od 94 do 98 odsto, navodeći da je prvi zadatak Sektora za vanredne situacije u Vranju bio pomoć Severnoj Makedoniji tokom požara, što predstavlja konkretnu podršku.

Prema njenim rečima, Gradska čistoća u Vranju, kao i ostale lokalne samouprave, bore se sa odlaganjem otpada, a ovi projekti u tome pomažu.

Sektor za vanredne situacije je korisnik projekta „Zajedničke intervencije u vanrednim situacijama u pograničnom regionu Srbije i Bugarske“, zahvaljujući kome je nabavljena oprema, izrađena strateška dokumenta i pojačani kapaciteti sektora, posebno jedinica u Vranju i Leskovcu.

Javno komunalno preduzeće Komrad realizovalo je projekat „Poboljšanje i zaštita ljudskog zdravlja i sredine smanjenjem rizika od zagađenja kroz efikasno upravljanje otpadom".

Projekat je uključivao saradnju četiri javno komunalna preduzeća – Komrad iz Vranja i tri iz različitih opština u Severnoj Makedoniji i obuhvatio je mapiranje i čišćenje divljih deponija, uređenje zelenih površina i obuku približno 1.400 ljudi.

Unapređeni su kapaciteti preduzeća i građanima su obezbeđena 944 nova kontejnera za otpad.

Javno preduzeće Vodovod Vranje bilo je uključeno u realizaciju projekta "Jačanje međunarodnih odnosa između Severne Makedonije i Srbije sa zajedničkim ciljem unapređenja životne sredine".

Zahvaljujući projektu „EU za energetsku tranziciju: Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj'', zgrada Gradske uprave Vranja dobila je fotonaponske panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Ovaj projekat omogućava značajne uštede električne energije u objektu Gradske uprave, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i jačanja otpornosti na klimatske promene kroz održivi razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik