"Apatinska pivara" najbolji poslodavac u 2010.

Bez autora
Nov 25 2010

Zaposleni u Srbiji izabrali su "Apatinsku pivaru" za najboljeg poslodavca u 2010. godini u kategoriji velikih preduzeća. Osim titule sveukupno najboljeg poslodavca u Srbiji po mišljenju zaposlenih, ova kompanija proglašena je i poslodavcem sa najboljim razvojnim mogućnostima, najboljim međuljudskim odnosima i najboljim radnim uslovima.Drugo mesto, među velikim preduzećima osvojio je Gerontološki centar iz Subotice, koji je prva državna institucija koja je osvojila ovu prestižnu nagradu. Ove godine, zbog preklapanja rezultata, treće mesto za najboljeg poslodavca u 2010. u kategoriji velikih preduzeća podelile su kompanije "Sosiete ženeral banka" (Societe Generale) i "Vip mobajl" (Vip Mobile).

"Apatinska pivara" najbolji poslodavac u 2010.Zaposleni u Srbiji izabrali su "Apatinsku pivaru" za najboljeg poslodavca u 2010. godini u kategoriji velikih preduzeća, govore rezultati istraživanja internet portala Infostud.

Kako je danas saopštio taj portal osim titule sveukupno najboljeg poslodavca u Srbiji po mišljenju zaposlenih, ova kompanija proglašena je i poslodavcem sa najboljim razvojnim mogućnostima, najboljim međuljudskim odnosima i najboljim radnim uslovima.

Drugo mesto, među velikim preduzećima osvojio je Gerontološki centar iz Subotice, koji je prva državna institucija koja je osvojila ovu prestižnu nagradu.
 
Ove godine, zbog preklapanja rezultata, treće mesto za najboljeg poslodavca u 2010. u kategoriji velikih preduzeća podelile su kompanije "Sosiete ženeral banka" (Societe Generale) i "Vip mobajl" (Vip Mobile).

Najbolji poslodavac u kategoriji malih i srednjih preduzeća je firma "HintTech" koja je po prvi put učestvovala u ovom istraživanju.

Specijalno priznanje u kategoriji "Najbolji poslodavac za osobe sa invaliditetom" dobila je kompanija "Metro keš end keri" .

Na Infostudov konkurs za titulu “Najboljeg poslodavca 2010” prijavilo se 35 velikih kompanija i malih i srednjih preduzeća koje su u istraživanje uključili preko 5100 zaposlenih omogućivši im da procene zadovoljstvo sledećim aspektima posla koji rade - korporativna komunikacija, radni uslovi, organizacija rada, razvojne mogućnosti, međuljudski odnosi, lojalnost zaposlenih, zadovoljstvo radnim mestom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik