Čekovi i beskamatne kartice najbolji ako nemate gotovinu

Bez autora
Nov 09 2011

Potvrda o visini redovnih mesečnih primanja i izveštaj kreditnog biroa jedini su dokumenti neophodni za dobijanje nenamenskih ili gotovinskih pozajmica u banci. Procedura za dobijanje ovih usluga ne traje duže od 24 sata, ali visina kamatnih stopa, a samim tim pogodnosti koje neke od ovih usluga pružaju, i te kako se razlikuju.Keš grediti - Za kredite u evrima neophodan je depozit od 30 odsto, a kamate se kreću od 15 do 20 odsto na godišnjem nivou. Za dinare učešće ne treba, ali su pozajmice skuplje. Novac se dobija na račun i može da se troši za bilo koju namenu. Rokovi otplate se najčešće maksimalno kreću do 72 meseca...

Čekovi i beskamatne kartice najbolji ako nemate gotovinuPotvrda o visini redovnih mesečnih primanja i izveštaj kreditnog biroa jedini su dokumenti neophodni za dobijanje nenamenskih ili gotovinskih pozajmica u banci.

Procedura za dobijanje ovih usluga ne traje duže od 24 sata, ali visina kamatnih stopa, a samim tim pogodnosti koje neke od ovih usluga pružaju, i te kako se razlikuju.

KEŠ KREDITGOTOVINA

Za kredite u evrima neophodan je depozit od 30 odsto, a kamate se kreću od 15 do 20 odsto na godišnjem nivou. Za dinare učešće ne treba, ali su pozajmice skuplje. Novac se dobija na račun i može da se troši za bilo koju namenu. Rokovi otplate se najčešće maksimalno kreću do 72 meseca. 

PREDNOSTI:
- Brzo odobravanje
- Novac služi za sve namene 

MANE:
- Skupe pozajmice
- Evidencija u kreditnom birou
- Iznos: 100.000 dinara
- Rok: 12 meseci
- Kamatna stopa: 20 odsto
- Rata: 9.263
- Kamata: 11.161 

ČEKOVI BESKAMATNO - Čekovi nisu gotovinska pozajmica i to je njihova glavna mana. Klijent može da računa na sredstva po čekovima u visini svojih redovnih mesečnih primanja. Tako, na primer, klijent sa platom od 50.000 dinara može da dobije najviše 10 čekova jer je maksimalni iznos čeka 5.000 dinara, ali na njemu može da se ispiše i manji iznos. Ovakav način plaćanja je beskamatan. Čekovima može da se kupuje u hipermarketima, otplaćuje letovanje, ali neke radnje ne primaju čekove. Kao jedna od mogućnosti jeste i povoljnost odloženog plaćanja, gde čekovi mogu da se odbijaju i do 60 dana od trenutka plaćanja.

PREDNOSTI
- Beskamatno plaćanje
- Mogućnost odloženog plaćanja 

MANE
- Ne primaju ih u svim radnjama
- Ograničeni na iznos plate
- Iznos: 100.000 dinara
- Rok: 12 meseci
- Kamatna stopa: 0 odsto
- Rata: 8.333 dinara
- Kamata: 0 

KARTICE PLASTIKA - U pojedinim bankama postoje kartice koje imaju funkciju čeka sa plaćanjem na čak 12 rata bez kamate. Međutim, mnogo je češća opcija revolving plaćanja sa minimalnom otplatom i kamatom na ostatak duga. Na taj način se mnogo više vrati od iznosa pozajmice.

PREDNOSTI:
- Brzo i sigurno plaćanje
- Mogućnost plaćanja na internetu 

MANE:
- Paprene kamate
- Dugo vraćanje duga
- Iznos: 100.000 dinara
- Rok: 12 meseci
- Kamatna stopa: 2,5 mesečno
- Minimalna otplata: 5 odsto
- Vraćeno: 68.000
- Kamata: 22.000 dinara
- Za otplatu ostalo: 54.000 dinara 

DOZVOLJENI MINUS
Standardni iznos dozvoljenog minusa je jednak iznosu mesečne plate. Mesečna kamata na ovu pozajmicu iznosi oko 2,5 odsto, ali se dug ne smanjuje. Ako se plata smanji, a korisnik uđe u nedozvoljeni minus, zatezna kamata se penje i do pet odsto.

PREDNOSTI:
- Uvek dostupan novac
- Nema kreditnog opterećenja 

MANE:
- Upadanje u nedozvoljeni minus
- Dug se ne smanjuje uplatom
- Iznos: 100.000 dinara
- Rok: 12 meseci
- Rata: 2.500 dinara
- Kamata: 30.000 dinara
- Dug: 100.000 dinara

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik