Cilj Srbije da postane izvoznik energije

Bez autora
Feb 02 2011

Otvarajući današnju javnu raspravu o Nacrtu zakona o energetici, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić je izjavio da taj akt treba da doprinese sigurnom, pouzdanom i bezbednom snabdevanju naše zemlje energijom i energentima.Cilj je da Srbija bude manje zavisna od uvoza i da postane izvoznik energije. Takođe, cilj tog dokumenta jeste i da se Srbija integriše u regionalno energetsko tržište i da se na taj način doprinese opštoj konkurentnosti nacionalne ekonomije.

Cilj Srbije da postane izvoznik energijeOtvarajući današnju javnu raspravu o Nacrtu zakona o energetici, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić je izjavio da taj akt treba da doprinese sigurnom, pouzdanom i bezbednom snabdevanju naše zemlje energijom i energentima.

Cilj je da Srbija bude manje zavisna od uvoza i da postane izvoznik energije. Takođe, cilj tog dokumenta jeste i da se Srbija integriše u regionalno energetsko tržište i da se na taj način doprinese opštoj konkurentnosti nacionalne ekonomije. Te ciljeve moguće je ostvariti ukoliko Srbija bude imala dobar zakon koji će omogućiti ulaganja u energetski sektor, dok bi investicije u srpski sektor energetike mogle da dostignu 14 milijardi evra. 

Kako je saopšteno, u toj oblasti započet je veliki investicioni ciklus vredan deset milijardi evra. “Elektroprivreda Srbije” najveći je investitor u energetskom sektoru, sa uloženih više od 500 miliona evra u poslednje tri godine.

Takođe, veliki je značaj investicija i u naftnom sektoru koje treba da dostignu približno milijardu evra u narednom periodu, a značajna je i modernizacija rafinerije u Pančevu. U oblasti obnovljivih izvora energije moguća su ulaganja od dve do šest milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik