Do kraja godine studija izvodljivosti za izgradnju naftovoda sa Mađarskom

Bez autora
Sep 18 2024

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Adrijana Mesarović i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto najavili su da će do kraja godine biti završena studija izvodljivosti za novi naftovod između Srbije i Mađarske, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2027. godine.

Mesarović je, nakon sastanka u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare navela da je bilo reči o energetskoj stabilnosti, koja je jedan od stubova na kojima gradimo stratešku saradnju, najavivši da se priprema i izgradnja novog dalekovoda između dve zemlje, koji bi trebalo da bude završen 2028. godine.

Ministarka je ocenila da su odnosi dveju zemalja na istorijskom nivou, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, pri čemu je iskazala zahvalnost Mađarskoj, zemlji koja trenutno predsedava EU, na podršci punopravnom članstvu Srbije u Uniji.

Ona je poručila da ta zemlja u borbi protiv najavljenih mogućih poplava može da računa na pomoć Srbije ukoliko to bude bilo potrebno.

Ministarka je podsetila na to da je ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske u 2023. godini iznosila 3,1 milijardu evra, a da je od početka ove godine dostigla 1,8 milijardi evra.

Ona je napomenula i da je najavljeno održavanje zajedničkog privrednog foruma početkom oktobra, a na kojem će fokus biti na tome da se povežu mađarski i srpski privrednici kako bi  pronašli način i interes za saradnju.

Mesarović je najavila da će se u narednom periodu raditi na tome da se na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske za logističke i špediterske kompanije smanji vreme zadržavanja.

Sijarto je ocenio da je neophodna još intenzivnija saradnja između ekonomija Srbije i Mađarske, dodavši da smo zahvaljujući dosadašnjoj saradnji uspeli da obezbedimo sigurnost u snabdevanju energentima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik