Francuzi traže protekciju za metro?

Bez autora
Dec 27 2010

Priča oko projektovanja i izgradnje beogradskog metroa, koja je trebalo da bude poverena nekoj od francuskih kompanija, proteklih dana se zakomplikovala. Naime, francuske vlasti žele da Srbiji odobre donaciju od tri miliona evra za izradu projekta prve linije, ali pod uslovom da sve kompozicije vozova budu kupljene od francuske kompanije Alstom.To bi praktično značilo da bi francuska strana platila sama sebi, odnosno svojoj firmi da radi projekat (pošto je to bio načelan dogovor), a da bi Srbija i Grad Beograd trebalo da od njihovog proizvođača kupe vozove u vrednosti od oko 200 miliona evra (preliminarne procene) i to bez tendera.

Francuzi traže protekciju za metro?Priča oko projektovanja i izgradnje beogradskog metroa, koja je trebalo da bude poverena nekoj od francuskih kompanija, proteklih dana se zakomplikovala.

Naime, francuske vlasti žele da Srbiji odobre donaciju od tri miliona evra za izradu projekta prve linije, ali pod uslovom da sve kompozicije vozova budu kupljene od francuske kompanije Alstom.

To bi praktično značilo da bi francuska strana platila sama sebi, odnosno svojoj firmi da radi projekat (pošto je to bio načelan dogovor), a da bi Srbija i Grad Beograd trebalo da od njihovog proizvođača kupe vozove u vrednosti od oko 200 miliona evra (preliminarne procene) i to bez tendera.

Situacija bi se dodatno zakomplikovala, jer Grad i Republika nakon toga ne bi mogli da uzmu kredite od najvećih banaka koje finansiraju ovakve i slične projekte (Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke), jer one to ne čine u aranžmanima bez tendera.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, francuska strana je tražila i da se u naredne dve godine na ovu temu ne pregovara ni sa jednom drugom firmom osim sa Alstomom.

Kada se uopšte krenulo u konkretniju priču oko metroa, domaće vlasti su razmišljale u pravcu da Francuzi urade projekat i rade na njegovoj izgradnji, ali bi njihova obaveza bila i da obezbede sredstva (kroz povoljne kredite), koje bi Republika i Grad vraćali narednih 25 do 30 godina, kao i da francuska strana može da uđe i kao koncesionar i delimično upravlja i ubira profit. U takvom aranžmanu kompozicije vozova bi se verovatno i nabavljale od njihovih proizvođača, jer bi metro tako bio i projektovan.

Međutim, u ponudi francuske strane obaveza gradskih i republičkih vlasti bila bi, pored kupovine kompozicija vrednih oko 200 miliona evra, i da obezbede još oko 500 miliona evra da metro uopšte počne da se pravi. Blic piše da su Republika i Grad saglasni u tome da na ovaj aranžman ne treba pristati.

Ovakav razvoj događaja dodatno će usporiti projekat izgradnje metroa s obzirom na to da je nekakav načelan dogovor sa francuskom stranom bio da izrada projekta za prvu liniju od Ustaničke do Novog Beograda (Tvorničke ulice) potraje oko godinu dana, a da metro eventualno počne da se gradi za oko dve godine.

Gradske vlasti su još pre nekoliko meseci francuskoj Vladi dostavile projektni zadatak, koji je podrazumevao kompletnu pripremu dokumentacija za prvu liniju, kao i izradu idejnog projekta, studije izvodljivosti, zaštite životne sredine, isplativosti... Takođe, on je trebalo i da kaže kako će prva linija izgledati, gde će preći reku, kog će kapaciteta biti, koliko će imati stanica i koliko će sve to koštati.

Grad bi tako, kada za to dođe vreme, imao spremne sve papire, projekte i studije na osnovu kojih bi mogao da se raspiše tender za izgradnju trase od Ustaničke do Tvorničke ulice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik