Godišnja proizvodnja konditora pola milijarde evra

Bez autora
Nov 09 2010

Generalni direktor kompanije Bambi-Banat Miroslav Miletić ocenio je da vrednost godišnje proizvodnje konditorske industrije Srbije iznosi oko pola milijarde evra, ali da država nije prepoznala njen značaj. Vrednost srpskih konditorskih kompanija, uključujući i vrednost korporativnih marki, kao što su Bambi-Banat, Pionir i Štark nije manja od jedne milijarde evra. Država nije prepoznala značaj konditorske industije koja je u prethodnih osam godina kontinuirano izvozila i beležila suficit u razmeni, koji bi bio i veći da nije bilo nekontrolisanog uvoza manje kvalitetnih proizvoda. Država bi razvoj konditorske industije Srbije trebalo da podrži bržim reagovanjem na zahteve, kao što je na primer zahtev za ukidanje prelemana na uvoz mleka u prahu, koje je zbog toga 50 odsto skuplje. Potrebne su i određene vrste stimulacija za izvoz konditorskih proizvoda. Ranije je postojala olakšana nabavka određenih proizvoda iz uvoza radi izvoza.

Godišnja proizvodnja konditora pola milijarde evraGeneralni direktor kompanije Bambi-Banat Miroslav Miletić ocenio je da vrednost godišnje proizvodnje konditorske industrije Srbije iznosi oko pola milijarde evra, ali da država nije prepoznala njen značaj.

On je agenciji Beta rekao da vrednost srpskih konditorskih kompanija, uključujući i vrednost korporativnih marki, kao što su Bambi-Banat, Pionir i Štark nije manja od jedne milijarde evra.

Miletić je ocenio da država nije prepoznala značaj konditorske industije koja je u prethodnih osam godina kontinuirano izvozila i beležila suficit u razmeni, koji bi bio i veći da nije bilo nekontrolisanog uvoza manje kvalitetnih proizvoda.

"Država bi razvoj konditorske industije Srbije trebalo da podrži bržim reagovanjem na zahteve, kao što je na primer zahtev za ukidanje prelemana na uvoz mleka u prahu, koje je zbog toga 50 odsto skuplje", kazao je Miletić.

Potrebne su i određene vrste stimulacija za izvoz konditorskih proizvoda, ocenio je, navodeći da je ranije postojala olakšana nabavka određenih proizvoda iz uvoza radi izvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik